Előfizetői tartalom

Aggódik a szektor, hogy a gyógyszerprésen is szorít a kormány

Csiki Gergely
Mára eldőlni látszik: a heteken belül felálló ötödik Orbán-kormány első és legfontosabb feladatai között a költségvetési egyensúly biztosítása lesz, ami – tekintettel az elszálló idei deficitre – még idén kiigazító lépéseket fog eredményezni. Már az sem kérdés, hogy a büdzsében tátongó több ezer milliárd forintos lyukat részben a különadók emelésével tömné be a kormány. Inkább csak az a kérdés, hogy változnak-e a meglévő különadók, lesznek-e újak, és ha igen, mely szektorokra. A célba vehető szektorok között jelen van a gyógyszeripar (gyártók és forgalmazók) is, amely viszont nominálisan és árbevétel-arányosan is már most az egyik legnagyobb különadó-terhet viseli, és lassan már 20 éve közelről ismerik az ágazat szereplői a különadó működését. Cikkünkben iparági forrásainkkal folytatott beszélgetéseink alapján azt mutatjuk be, hogy a szektor terhelésének esetleges további növelése mit okozhat a szereplőknek, az egész egészségügyi rendszernek, valamint a betegeknek.

Helyzet van, lépni kell Az elmúlt hónapokban több cikkünkben is foglalkoztunk már azzal, hogy az idei költségvetéshez hozzá kell nyúlni. Az év elején látott kormányzati kiköltekezés, az orosz-ukrán háború és a nyugati szankciók negatív hatásai, valamint az energiakrízis borítja már az idei költségvetést, az uniós források esetleges részleges vagy teljes elapadása...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái