Előfizetői tartalom

Történelmi időket élünk: sosem akartak még ennyien árat emelni Magyarországon

Hornyák József
Egyre több vállalat szeretné emelni az árakat Magyarországon a GKI felmérése szerint. Az energiaárak elszállása, az alapanyag- és nyersanyagárak emelkedése, illetve a bérköltségek növekedése is felfelé hajtja az árakat. Az iparban, az építőiparban és az üzleti szolgáltatásokban sem akart az elmúlt 20 évben annyi cég árat emelni, mint most. A kiskereskedelemben tartósan magas szinten áll a drágítást tervezők száma. Miután az eddigi emelések ellenére sem csökken a kereslet, ezért könnyen megvalósíthatók az áremelési szándékok.

Az építőipari cégek 77%-a, az iparvállalatok 66%-a, míg a szolgálatószektor 63%-a tervezett áremelést áprilisban. A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint az elmúlt 20 évben egyszer sem volt ilyen magas azoknak a cégeknek az aránya, amelyek az árak növelését tervezték. A kiskereskedelmi szektorban sem enyhül a nyomás, tízből hat vállalat drágábban szeretné adni a termékeit a jövőben, mint most.

Az áremelkedés mögött elsősorban a globális energiaárak emelkedésének hatása áll. A koronavírus-járványból való gyors kilábalás időszakában felpattantak az energiaárak, amelyek az orosz-ukrán háború kirobbanása után vágtatni kezdtek. A vállalatok ezért az energiaszámlájuk többszöröződésével néznek szembe, amelyet igyekeznek áthárítani a fogyasztókra. Nem is igazán tudnak mást tenni, hiszen a koronavírus-járvány időszakában számos cégnek megtépázódott a mérlege, felélte tartalékainak egy részét, így most az áremelés felé fordul.

Nemcsak az energiaárak emelkedése, hanem más költségsokkok is az áremelések irányába mutatnak. A minimálbér és a garantált bérminimum idei, 20%-os emelése jelentős terhet okoz a vállalatoknak a bérköltségek szempontjából. A legkisebb bérek gyors emelésének hatására – a bértorlódás elkerülése végett – a többi, ezekhez közeli bérkategóriában is nagyon jelentősen növelni kell a kereseteket. Az energiaárak növelése mellett tehát ez a tényező is felfelé hajtja a költségeket, amely magasabb inflációhoz vezet.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái