Előfizetői tartalom

Nemcsak Magyarországon fizetnek pofátlanul keveset az óvónőknek

Faluvégi Balázs
Az alacsony pedagógusfizetéseket hallva elsősorban az általános és középiskolai tanárok jutnak az eszünkbe, miközben az óvónőkről viszonylag ritkábban hallunk. Pedig az ő helyzetük ha lehet még nehezebb, és nehéz munkájuk ellenére az anyagi megbecsülés őket még inkább elkerüli. A jelenség Magyarországon mindenképpen igaz, de világjelenség is egyben. Az alacsony bérek, az alulfinanszírozottság, és a pályaelhagyások miatt az oktatási rendszer ezen szegmense világszerte egyre nagyobb nyomás alatt van, és csak kevés kivétel akad. Ez pedig olyan problémákat okozhat, amiknek a hatásait évtizedek múlva fogjuk érezni.

Amikor pár éve elköltöztünk és nagyobbik fiúnknak óvodát kerestünk, a helyi körzetes intézményben a nyílt napon ugyan nagyon kedvesen fogadtak minket, de egyértelművé tették, hogy ne is számítsunk arra, hogy felsőbe már át fogják venni gyermekünket hozzájuk. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor egy óvoda kénytelen felvenni a körzetben lakó gyermeket, de itt világosan...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái