Előfizetői tartalom

Durva magyar gázszámlák jönnek az oroszok felől, tényleg komoly a rezsicsökkentés terhe

Áprilisban közel négyszer annyiért vette meg a gázt az oroszoktól a magyar állami cég, mint amennyit itthon beszedett a lakosságtól a rezsicsökkentés keretében, így amikor majd május 22-én ki kell fizetni az oroszoknak a gázszámlát, azon vaskos, akár 70 milliárd forint feletti összeg is szerepelhet – derül ki a Portfolio kalkulációiból. Mivel a háború és a rubelben fizetés körüli eddigi huzavona a következő hónapokra végig nagyon magas tőzsdei gázárakat vetít előre, amelyeket tudomásunk szerint teljesen követ a magyar állam gázvételi költsége, így „a rezsicsökkentés egy nagyon nehéz pénzügyi konstrukció”, mint ahogy azt maga Orbán Viktor miniszterelnök is szó szerint kimondta egy pénteki rádióinterjúban, amikor az orosz olajembargó körüli vitát a rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harcként állította be.

Kalkulációink szerint áprilisban mintegy 317 forintot fizethetett köbméterenként a magyar állami gázkereskedő az orosz gázért a tőzsdén (információink szerint tisztán a holland TTF gáztőzsde árához igazodik az orosz gázszerződésünk, amiből ellátja az MVMCEEnergy cég a lakosságot). Az így beszerzett gázt aztán mintegy 82 forintért értékesíthette a lakosságnak a rezsicsökkentés keretében (energiadíj). Ezek miatt - ha más tételeket figyelmen kívül hagyunk - számításaink szerint köbméterenként 234 forintos vesztesége keletkezhetett a cégnek.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor kormányfő is úgy fogalmazott egy pénteki rádióinterjúban, hogy „a rezsicsökkentés egy nagyon nehéz pénzügyi konstrukció, az patikamérlegen lett kialakítva”. Az alábbi ábra első fele tényleg ara utal, hogy a rezsicsökkentés indulásakor patikamérlegen számították ki a lakosságnak kiszámlázható díjat, csak aztán a világpaci gázárak elszállása miatt nagyon nehéz pénzügyi konstrukcióvá vált a rendszer. A narancssárgával jelzett terület a következő időszak határidős gázárait mutatja és arra utal, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának a terhe továbbra is nagyon jelentős maradhat.

tozsdei es beszerzesi ar220506

Ha a fent említett a 234 forintos veszteséget felszorozzuk azzal a 232 millió köbméternyi gázzal, ami az elmúlt években jellemzően elfogyott áprilisban a rezsicsökkentéssel védett egyetemes szolgáltatás keretében, akkor ebből közel 74 milliárd forintos gázszámla adódik. Ebből a rezsicsökkentés keretében elvileg csak 19 milliárdot számlázhatott ki a lakosság felé az állami cég, így más tényezők figyelmen kívül hagyásával ez 55 milliárdos veszteséget jelentene.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés