Előfizetői tartalom

Megérkezett az áremelkedés, és ez csak a kezdet: itt az 1000 forintos sütemény, a 400 forintos fagyi, egyre drágább a lángos is

Nagy Károly
Az idei strandszezonban is áremelkedéssel fognak találkozni a nyaralók. Az általunk megkérdezett cukrász és vendéglátós ipartestületi szakemberek megjegyezték, hogy természetesen nagy árkülönbségek tapasztalhatók majd a nyaralóhelyek éttermi-, büfé- és cukrász árazásai között, de alapvetően valamennyi vállalkozó magasabb fogyasztói árakkal kénytelen majd fogadni a vendégeket. 300 forint alatti gombócárral már nem lehet például hosszútávon nyereségesen működtetni egy cukrászdát. Az átlagár itt 400 forint körül lehet. A cappuccino reális ára pedig 6-700 forint között van. A büféknél kevés esély van az 1000 forint alatti lángosra is a felkapott nyaralóhelyeken. Az éttermek már idén minimum 8, de van, ahol 10-15 százalékkal emelték az áraikat. Nagyon nem is tehetnek mást a többszörösére ugró energiaárak, és drasztikusan emelkedő alapanyagköltségeik miatt.

Tovább drágulnak idén a strandbüfék A Portfolio kíváncsi volt arra, hogy a szállásárak emelkedése mellett mennyire ugorhatnak meg idén a kiegészítő szolgáltatások árai, magyarán a napközbeni étkezés a nyaralóhelyeken. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke megkeresésünkre azt mondta: elég nagy különbségek tapasztalhatóak az országban, de...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái