Előfizetői tartalom

Nincs vége a durva áremelkedésnek Magyarországon: már a kanyarban a kétszámjegyű infláció

Beke Károly
Kedd reggel teszi közzé a KSH az áprilisi inflációs statisztikát, ami a szakértők egybehangzó véleménye szerint további gyorsulásról fog tanúskodni. A kérdés csak az, hogy már most átlépjük a 9%-os határt, amire több mint húsz éve nem volt példa, vagy erre még várni kell néhány hónapot. Az elemzők szerint ugyanis nem kétséges, hogy ez is el fog jönni, sőt a nagy többség úgy gondolja, hogy a kétszámjegyű inflációs rátát sem fogjuk tudni elkerülni. A következő időszak legnagyobb kérdése, hogy mi lesz az árstopokkal, ez eldöntheti azt is, hol tetőzik majd a drágulás.

Még mindig felfelé Április közepén frissítette világgazdasági előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a szervezet közgazdászai szerint Magyarországon 2022-ben átlagosan 10,3%-os, 2023-ban pedig 6,4%-on inflációra lehet számítani. Ez még az MNB márciusban módosított prognózisánál is magasabb, a jegybank idén 7,5-9,8 százalékos, jövőre pedig 3,3-5 százalékos áremelkedést...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái