Előfizetői tartalom

Globális élelmiszerválság fenyeget - Csak egy hatalmas dolog állhat a hazai gabonatermés útjába

Komoly élelmiszerválsággal nézhet szembe a világ az orosz-ukrán háború hatásai miatt. Az ENSZ szerint mintegy 25 millió tonna rekedt Ukrajnában, jelentősen emelkedtek az energiaárak, inflációs nyomás sújtja az országokat. Nagy István agrárminiszter szerint a háború következményei egyelőre beláthatatlanok, prioritásként kell kezelni a hazai élelmiszerellátás biztonságának megőrzését, ennek érdekében vezettek be korlátozást a gabona exportjára is. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint Magyarországon nem várható élelmiszerhiány, azonban a globális élelmiszerválság szinte biztosra vehető. Mindezek miatt még inkább felértékelődik a belföldi gabonatermesztés szerepe. A szántóföldi munkáknak azonban nemcsak ezekkel kell szembenéznie, hanem az időjárás is váratlan akadályokat gördíthet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint jelentős a csapadékhiány okozta kár, ezért mielőbbi áttörést szorgalmaznak az öntözésfejlesztésben.

Nagy István agrárminiszter-jelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága előtt hangsúlyozta, hogy az agráriumot jelentősen befolyásolja az időjárás, emellett a koronavírus járvánnyal is meg kellett küzdeni. AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ KÖVETKEZMÉNYEI EGYELŐRE BELÁTHATATLANOK, a konfliktus hatással lesz a hazai agráriumra is, le kell...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái