Előfizetői tartalom

Terjed a majomhimlő Európában – Nyakunkon egy újabb világjárvány?

Haiman Éva
Még soha nem fordult elő annyi majomhimlős megbetegedés Európában, mint az utóbbi hetekben, és az amerikai kontinensen is nő a fertőzöttek száma. Egyelőre nem tudni, hogy járványról van-e szó, de mivel több mint 40 éve világszerte abbahagyták a himlő elleni védőoltásokat, így akár egy újabb világjárvány is potenciális veszély lehet, ezért a WHO is szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. Ami biztos, hogy a majomhimlő ellen létezik vakcina, de nincs specifikus kezelés; emberről emberre nehezebben terjed, mint a hagyományos himlő (legalábbis jelenleg), és annál jóval kevésbé halálos.

Egyre több országban jelenik meg a majomhimlő A koronavírushoz hasonlóan a majomhimlő is zoonózis, ezért potenciálisan magában hordozza egy új világjárvány esélyét. Az állatokról átterjedő vírusokkal kapcsolatban soha nem tudhatod, mi fog történni – mondja Jay Hooper, az Egyesült Államok Hadseregének Fertőző Betegségek Kutatóintézetének munkatársa. Hoopert azzal...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái