majomhimlő
Gazdaság

Szlávik János: a majomhimlő nem olyan, mint a Covid

Portfolio
Nem olyan a majomhimlő, mint a Covid, ebből nem lesz világjárvány - mondta a hvg.hu-nak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa ismertette, hogy a majomhimlő apróbb sérüléseken, bizonyos testváladékkal vagy a nyálkahártyán keresztül terjed, közvetlen érintkezéssel. 

A vírus lappangási ideje három hét is lehet, viszont az első tünetek - például a láz - megjelenésekor már fertőzhetnek, majd a beteg 2-4 hét alatt gyógyulhat meg - tette hozzá az infektológus, aki emlékeztetett, hogy a betegség nagyon régóta ismert, jellemzően Nyugat- és Közép-Afrikában fordul elő. Ezeket ritkán szokták behurcolni, évente néhány tucat eset fordul elő, de volt már példa arra, hogy kisrágcsálók miatt Amerikában 40 ember fertőződött meg - jegyezte meg.

Duda Ernő virológus, immunológus professzor kiemelte: az esetszámok ismeretében járványról még szó sincs, úgy véli, az emberek azért kapták fel a vírus hírére a fejüket, mert két évig éltek a Covidban.

Mindketten "szerencsétlen véletlennek" tartják, hogy a majomhimlő több országban is felbukkant.

Duda Ernő szerint probléma akkor lenne, ha kialakulna egy olyan variáns, amely az emberhez alkalmazkodva hatásosabban terjedne emberről emberre. Az esély ugyan megvan erre, azonban nem akar riogatni.

Címlapképen: Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 21-én közreadott, 1997-ben készített kép egy majomhimlővel fertőzött beteg kézfejéről a Kongói Demokratikus Köztársaságban. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. A hólyagos bőrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedő fertőzés nyugat-afrikai eredetű, és először 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlősállatról emberre, lefolyása vírustörzstől függően változik. MTI/AP/CDC

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Izrael Tel-Aviv