pfizer vakcina oltás
Gazdaság

Figyelmeztet a Pfizer vezére: állandó koronavírus-hullámok jönnek

Portfolio
A Pfizer vezérigazgatója szerint a koronavírussal kapcsolatos növekvő önelégültség és a világjárvány elleni fellépés politizálása életekbe fog kerülni, amikor a következő hónapokban újabb vírushullámok érik el a világot – írja a Davosban adott interjúra hivatkozva a Financial Times.

Albert Bourla, a Pfizer gyógyszergyártó vezérigazgatója szerint az emberek belefáradtak a koronavírus terjedésének lassítására bevezetett intézkedésekbe, miközben a politikusok győzelmet akarnak hirdetni. Mindezeknek a hatására az emlékeztető oltások felvétele még azok körében is csökkenni fog szerinte, akik már be vannak oltva.

Ez, összeadódva a régebbi fertőzések és oltások miatti csökkenő immunitással, valószínűleg a Covid-19 variánsok és koronavírus halálesetek folyamatos hullámaihoz fog vezetni

- mondta.

A Davosban adott interjúban Bourla elmondta, hogy az önelégültség az, ami leginkább aggasztja, ennek a következményei pedig három-hat hónapon belül meg fognak mutatkozni.

Az Airfinity szerint az év eleje óta a felére csökkent a globális kereslet az olyan koronavírus elleni vakcinák iránt, mint amilyet a Pfizer- BioNTech fejlesztett ki. Az egészségügyi adatcsoport szerint a gazdag nemzetek állampolgárai közül egyre kevesebben kérik az ismételt emlékeztető oltást, míg a szegényebb országokban továbbra is gyakori a vakcinákkal kapcsolatos vonakodás.

A Pfizer ma jelentette be azt a tervét, hogy az összes szabadalmi oltalom alatt álló gyógyszerét és oltóanyagát, köztük a koronavírus elleni oltást, nonprofit alapon kínálja 45 alacsonyabb jövedelmű nemzetnek. A Pfizer más gyógyszeripari vállalatokat is felkért, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, amelyet részben a Bill & Melinda Gates Alapítvány finanszíroz.

Bourla elmondta azt is, hogy a Pfizer megduplázza a Paxlovid tablettájának gyártását, mert úgy véli, hogy a vírusellenes szerek hamarosan a világjárvány megfékezésének fő eszközévé válnak, amíg tartósabb, egyéves védelmet nyújtó és az influenza elleni oltásokkal kombinálható vakcinákat nem fejlesztenek ki.

A vezérigazgató beszélt a majomhimlőről is, elmondta, hogy a Pfizer nagyon szorosan figyelemmel kíséri a majomhimlő terjedését, és azzal nyugtatott, hogy

a Pfizer tudósaival folytatott megbeszélései azt sugallják, nem sok aggodalomra ad okot, hogy ez akár csak megközelítőleg is hasonlóvá válhat, mint a Covid világjárvány.

Címlapkép: Getty Images

velencei-to
capa-voros-tenger
ukrajna-terkep-europa
kigyo-sziget-falfestmeny-kijev-ukrajna-orosz-ukran-haboru
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas
repuloter-repter-repules-biztonsagi-ellenorzes-csomag-borond-utazas
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
velencei-to