Előfizetői tartalom

Hogy lesz így Kína a világ ura? Éveket vesz el az ország jövőjéből a koronavírus

Portfolio
Kína páratlan növekedést produkált az elmúlt 4 évtizedben, a koronavírus megjelenésével viszont egy régóta tartó fejlődési időszak szakadt meg. A 2020-as első hullám után úgy tűnt, hogy az ázsiai óriás visszatér a magas növekedés pályájára, de a politikai reformok és a zéró Covid politika visszafogja a gazdaságot, a válság előtti növekedési trend a múlté - hívja fel a figyelmet elemzésében az UniCredit Bank. Kína kilátásai romlanak, így a jelenlegi célhoz képest csak később válhatnak a világ legnagyobb gazdaságává. Minden a koronavírustól függ, a lakosság magatartása ugyanis gyökeresen megváltozott az elmúlt két évben, a kínaiak már sokkal kevesebbet költenek. A kínai lezárásoknak egyelőre korlátozott a globális hatása, de ha a járvány tovább terjed a többi nagyvárosra, a világgazdasági hatása mély és fájdalmas lesz.

Lezárták a gazdaság negyedét

Az orosz-ukrán háború mellett viszonylag kevés szó esik a kínai lezárásokról, pedig a globális gazdasági kilátások kapcsán komoly kockázati tényezőnek számít – hívja fel a figyelmet elemzésében a milánói UniCredit közgazdásza, Edoardo Campanella. A kínai lezárások kifejezetten szigorúak: az első esetek megjelenésekor teljes városnegyedeket, városokat zárnak le, a lakosságot otthonmaradásra kényszerítik, megtiltják akár a tartományok közötti utazást is mindaddig, amíg az adott gócpontban nem produkál mindenki negatív tesztet.

A kínaiak ezzel a szigorú megközelítéssel két évig sikeresen tudták elfojtani a járványt, csakhogy áprilisban az esetszámok emelkedése miatt jelentős városokat (Senzen, Sanghai) érintő, teljes lezárást kellett elrendelni. Ahogy annak idején mi is megírtuk, és az UniCredit is emlékeztet, a lezárások a kínai GDP negyedét termelő területeket érintik, és március óta még mindig érvényben vannak.

A lezárásoknak óriási gazdasági hatásai vannak.

Miről olvashatsz ebben a cikkben?

  • Milyen gazdasági károkkal jár a kínai zéró Covid politika?
  • Mennyire viseli meg Kínát a járvány szigorú kezelése?
  • Milyen hatása lehet a világgazdaságra a kínai lezárásoknak?
  • Miért nem adják fel a kínaiak a jelenlegi Covid-stratégiát?
  • Milyen eszközökkel próbálja a kormány mérsékelni a gazdasági károkat?
  • Mikor lehet igazán nagy baj a zéró Covid politikából?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés