FONTOS Szót váltott Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel
 
Előfizetői tartalom

Az év, amikor az alkoholista magyar állam elvonóra ment

Madár István
Az idei választási évvel visszatért Magyarországra a költségvetés politikai ciklikussága. A szavazás előtti durva kiköltekezést kényszerű kiigazító lépések követik, további alkalmazkodásra kényszerítve az amúgy is sokkokkal küszködő gazdasági szereplőket. Ráadásul a közvélekedéssel ellentétben a költségvetés nehéz helyzetét sokkal inkább a fegyelem látványos lazulása, mintsem a külső okokra visszavezethető rendkívüli kiadások magyarázzák. Ha még mélyebben megnézzük, a magyar állam a 2010-es évek második felében már visszacsúszott a fiskális alkoholizmusba, az elvonóra pedig csak a 2022-es választások után vonult be.

Magyarország a 2010-es években szép lassan elszokott attól, hogy a választási "húzd meg- ereszd meg" formálja a költségvetést. A megelőző időszakban, gyakorlatilag a rendszerváltozás óta a politikai ciklikusság igen erős volt, az 1994-es, 1998-as és 2002-es és 2006-os választás is az állami gazdálkodási fegyelem megbomlásával járt együtt, amit aztán hol hangosabb, hol...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái