varga mihály költségvetés 2023
Gazdaság

Szép csendben új szabályt alkotott a kormány, amivel a saját kezét köti meg

Csiki Gergely
A 2023-as költségvetés keddi benyújtásakor és azt követően sem kapott nagy figyelmet a 330 oldalas törvényjavaslat legelején elhelyezett váratlan kormányzati lépés, pedig fontos üzenet lehet a befektetők és a hitelminősítők felé. Az új fiskális szabály értelmében, ha jövőre a GDP-növekedés kedvezőbb lesz a tervezettnél, akkor az ennek nyomán előálló többletbevételekkel csökkentenie kell a jövőre vállalt 3,5%-os GDP-arányos hiánycélt.

A kormány nagyon igyekszik meggyőzni a befektetőket, hogy mostantól a költségvetési fegyelem az első.

  • Bejelentette a jelentős kiigazító csomagot (4200 milliárd forint feletti értékben két évre).
  • Leszögezte, hogy nem enged a hiánycélokból: idén 4,9%, míg jövőre 3,5% lesz.
  • És a kedden parlamentnek benyújtott 2023-as költségvetési törvényjavaslatba elrejtett új, átmeneti fiskális szabállyal is ezt a szándékát erősíti.

A szabály konkrétan így hangzik, a törvénytervezet 2. paragrafusa mondja ki:

"Az államháztartásért felelős miniszter április 30-ig és október 31-ig előrejelzést készít a bruttó hazai össztermék 2023. évi várható éves reálnövekedésről. Amennyiben ezen előrejelzett reálnövekedés nagyobb mint 4,1%, akkor előrejelzést készít a tervezettnél magasabb reálnövekedés miatt keletkező eredményszemléletű éves adó- és adójellegű bevételi többletről, s ezzel egyidejűleg e többlettel azonos összegben – levonva abból a fizetendő nyugdíjprémium tervezetten felüli összegét – csökkenti a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 1. § szerinti, 2023. évre vonatkozó kormányzati szektor egyenlegcélt".

Vagyis a jövőre alkalmazandó új fiskális szabály értelmében ha a GDP-növekedés kedvezőbb lesz, mint 4,1%, akkor a kormány nem tehet mást (ha tartani akarja a költségvetési törvényt), mint hogy a jobb növekedésből keletkező mozgásteret a deficit lefaragására használja fel. Vagyis ezzel valamennyire megköti a saját kezét a költségvetési politika, amire az elmúlt időszakban nem volt példa (és az anticiklikus fiskális politikát is erősíti, "jó időszakban raktározz" jeligével).

Mindez kedvező üzenet lehet a befektetők és piaci szereplők felé, akik árgus szemekkel figyelik a kiigazító csomag részleteit, és várják hogy még néhány hiányzó puzzledarab a helyére kerüljön, mert láthatóan idegesek a befektetők. Nem kizárt, hogy ezt most jól fogadják.

Más kérdés, hogy valójában mennyire köti gúzsba magát a kormány ezzel a szabállyal. A mostani gazdasági kilátások és a számtalan negatív (külső és belső) kockázat (elhúzódó háború, recessziós félelmek a világban, kamatemelési kockázatok, kiigazítás negatív hatásai stb.) fényében ugyanis nem valószínű, hogy messze 4% fölé kerül jövőre a gazdasági növekedés.

Lehetnek továbbá olyanok is, akik a Fidesz-kormányok eddigi, költségvetési szabályrendszerekhez fűződő viszonyát idézik fel, és ez alapján felvethetik a hitelességi aggályaikat. Jól láthatóan azonban a kormány küzd a bizalom elnyeréséért, aminek nem kedvezett az elmúlt néhány hónap brutális költségvetési kiköltekezése.

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter (b) átnyújtja a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Parlamentben 2022. június 7-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
norvégia