Előfizetői tartalom

Szép csendben új szabályt alkotott a kormány, amivel a saját kezét köti meg

A 2023-as költségvetés keddi benyújtásakor és azt követően sem kapott nagy figyelmet a 330 oldalas törvényjavaslat legelején elhelyezett váratlan kormányzati lépés, pedig fontos üzenet lehet a befektetők és a hitelminősítők felé. Az új fiskális szabály értelmében, ha jövőre a GDP-növekedés kedvezőbb lesz a tervezettnél, akkor az ennek nyomán előálló többletbevételekkel csökkentenie kell a jövőre vállalt 3,5%-os GDP-arányos hiánycélt.

A kormány nagyon igyekszik meggyőzni a befektetőket, hogy mostantól a költségvetési fegyelem az első. Bejelentette a jelentős kiigazító csomagot (4200 milliárd forint feletti értékben két évre). Leszögezte, hogy nem enged a hiánycélokból: idén 4,9%, míg jövőre 3,5% lesz. És a kedden parlamentnek benyújtott 2023-as költségvetési törvényjavaslatba elrejtett új, átmeneti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés