Előfizetői tartalom

Hatalmas bulit csapott a kormány, de ki állja az 1000 milliárdos cechet?

Két év alatt akár 1000 milliárd forinttal is emelkedhetnek a magyar költségvetés kamatkiadásai – derül ki a 2023-as büdzsé tervezetéből. Ennek két oka van: egyrészt a világon mindenhol emelkednek a hozamok, mivel a jegybankok az elszálló infláció miatt kénytelenek szigorítani, másrészt viszont az utóbbi évek laza költségvetésének köszönhetően nőtt a magyar adósságteher nominálisan. Vagyis részben hogy most isszuk meg a fiskális alkoholizmus levét, vagy fogalmazhatunk úgy, hogy a hajnalig tartó parti után benyújtották a számlát. Az igazán érdekes dolog, hogy a kamatkiadások nélkül számított elsődleges költségvetési egyenleg 2023-ban már majdnem egyensúlyt mutatna, gyakorlatilag a deficit kilencven százalékát a kamatokra fizethetjük ki.

Nagyot ugrik a kamatkiadás

A 2023-as költségvetés tervezete szerint jövőre több mint 2000 milliárd forint lehet az államháztartás kamatkiadása. Ez jelentős ugrás az idei évre tervezett 1364,1 milliárd forinthoz képest. Sőt, még az áprilisi EDP-jelentésben szereplő 1633,9 milliárd forintot is több mint 400 milliárddal meghaladja.

Vagyis láthatóan elfelejthetjük az alacsony kamatok korát egy időre, ami extra megterhelést jelent a költségvetésnek. Sőt, ez a teher nagyobb lehet az eddig vártnál. Korábban évekig 1000-1200 milliárd forint körül volt a büdzsé kamatterhe, ez 2023-ra gyakorlatilag megduplázódik.

A költségvetési törvényjavaslatból az is kiderül, mire fizeti ki ezt a rengeteg pénzt az állam. Elsősorban a forintkötvényekre fizetendő kamat emelkedhet, a 2021-es 522 milliárd, majd az idei 770 milliárd után 1154,4 milliárdra. Vagyis ez a tétel önmagában annyit tesz ki, mint néhány éve a költségvetés teljes kamatterhe. Ha pedig hozzátesszük a második legnagyobb tételt, a lakossági állampapírokra tervezett 522,6 milliárdot is, akkor ez a két összeg a teljes 2023-as kiadás háromnegyedét jelentheti. A devizakötvények kamatráfordítása is megduplázódhat, ami egyrészt a nemzetközi hozamkörnyezetnek, másrészt a közelmúlt jelentősebb devizakibocsátásainak eredménye.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés