meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
Gazdaság

Nagy Márton: a béke iszonyat erőt adna a forintnak

Csiki Gergely
Az elmúlt napokban újfajta makrogazdasági kilátásokat kezdtek el árazni a piacokon. Pénteken a vártnál magasabb amerikai inflációs adat okozott ijedelmet, hétfőn pedig a recessziós várakozások emelkedtek. Ezt a legfontosabb devizapiaci kereszt is lereagálja, és úgy tűnik, hogy az euró-dollár keresztárfolyam a paritáshoz tart. Ez pedig hatással van a régiós devizák teljesítményére. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az elmúlt napok forintgyengülése, és így a 400 forintos euróárfolyam a globális folyamatok eredménye.

A várakozások most kezdenek megváltozni a világgazdasági kilátásokat illetően: az infláció tekintetében a várakozások feletti számok jelennek meg, miközben az elemzők egyre nagyobb eséllyel árazzák a recessziót. Ez nagyon kedvezőtlen kombináció is lehet a gazdaságpolitika irányítóinak. Ezeket a folyamatokat gyorsította fel a múlt pénteken megjelent, vártnál magasabb májusi amerikai infláció - foglalta össze Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az elmúlt időszak gazdasági folyamatait.

Ennek nyomán a piac elkezdte árazni, hogy a most szerdai ülésen a Fed az eddig várt 50 bázispont helyett 75 bázispontot emel az alapkamaton. Hétfőn pedig megjelent egy elemzői felmérés a Financial Times-ban, amely szinte biztosra veszi az amerikai recessziót.

Ez az oka annak, hogy az EUR/USD árfolyama ismét gyorsulva tart a paritáshoz.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy kedd reggeli háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy a fenti folyamatok határozzák meg most leginkább a gazdasági kilátásokat.

Sajnos a globális folyamatok hatása alól Magyarország sem tudja kivonni magát

- vélekedett a miniszter. Szerinte ennek köszönhető, hogy június 10. óta együtt gyengülnek a régiós devizák. Vagyis a 400 forintos euró-forint árfolyamszint elérése globális okokkal magyarázható szerinte. Arról is beszélt, hogy növekszik tehát az inflációs feszültség és emellett épül fel egy recessziós kockázat, valamint mindezek nyomán emelkednek a kötvényhozamok, ami újabb kihívást jelent a régiós országoknak, de a dél-európai országok számára is.

A legfrissebb inflációs adatok a világban és Magyarországon is erősítették azt a nézetet, hogy az inflációs csúcs még nincs itt, ezért tartósabb jelenség lesz, amit a korábban vártnál keményebb monetáris politikával , illetve főleg ezzel összefüggésben recesszió árán lehet csak letörni. A kormány erre hivatkozik a 400-as euró okaként, ami annyiban helytálló, hogy valóban a tegnapi pocsék globális befektetői hangulat kellett a lélektani szint eléréséhez. Ugyanakkor jóval kevesebb szó esik arról, hogy a forint gyengélkedése nem tegnap kezdődött, az év eleje, és a háború kezdete óta is egyértelműen alulteljesít a régiós devizák között, és így beleilleszkedik egy immár közel másfél évtizedes permanens romló trendbe. Ebben többek között a (lehetőleg minél alacsonyabb kamatok melletti) magas nyomású gazdaságra törekvés, az uniós viták, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával kapcsolatos kérdőjelek mind-mind szerepet játszottak.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy az infláció Magyarországon 80%-ban importált eredetű, az energia- és gabonaárak emelkedése áll a háttérben.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy június 10. előtt, áprilistól kissé leválasztották a forintot a régiós devizákról, amely mögött szerinte két ok volt. A piacok várták a költségvetés módosítását, valamint az országnak nő a folyó fizetési mérleg hiánya - fogalmazott.

Ez utóbbi kapcsán megjegyezte: ez alapvetően a nyitott magyar gazdasággal függ össze, valamint azzal, hogy magas a magyar gazdaság energiaimport igénye, mert energiaintenzív iparágakat működtetünk. A magas energiaimportigény a magas beruházási aránnyal függ össze, ez a hosszú távú előny most rövid távon hátrányként jelentkezik - értékelte. 4% a magyar energiaimport, ami a duplája a németnek. Egyre több a beruházás Magyarországon, növekszik a külföldi közvetlen működőtőke beruházások száma, de ehhez kell az energia, ami viszont egyre drágább.

A háború vége a legnagyobb forinterősítő hatású lenne - mondta a miniszter. A háború vége egy iszonyú erőt adna a forintnak - mondta.

A házifeladatát megcsinálta a kormány Nagy Márton szerint, kész a költségvetési kiigazítás.

Szerinte nyárra meglesz a kohéziós alapról a megállapodás, őszre pedig a kormány megállapodhat az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapok forrásairól.

A magyar kormány 100%-ban törekszik a megállapodásra az Európai Bizottsággal - jelezte kérdésünkre Nagy Márton.

A 2023-as év nehezebb év lesz, mint a 2022-es és minden azon múlik, hogy mikor ér véget a háború - mondta. Akkor lehet tisztán látni a piaci folyamatokat, ha véget ér a háború - fogalmazott.

Jelezte azt is, hogy egy 7. szankciós csomag még jelentős kockázatokat tartogat, ezek a megélhetési költségeket jelentősen emeli az európai embereknél, ezt viszont a magyar kormány kezeli idehaza.

Aki nem kezeli a társadalmi feszültségeket, annak politikai instabilitással is szembe kell néznie

- hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
norvégia