fodrász koronavírus
Gazdaság

VOSZ: fontos, hogy ne menjenek vissza a szürkegazdaságba a katás vállalkozók

Braunmüller Lajos
A B2C és B2B szolgáltatókat választaná külön a VOSZ a KATA módosítása során, és elsősorban a magánszemélyeknek teljesítő (B2C) vállalkozásokat részesítené előnyben – mondta el a Portfolio-nak Gazsi Attila, a szervezet országos elnökhelyettese. Szerinte a legfontosabb az, hogy megmaradjon a KATA vonzereje, és a változások nyomán ne forduljon a szürkegazdaság felé több tízezer vállalkozó.

Jelenleg is zajlik az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal, a jövő héten is zajlanak a tárgyalások, így a KATA jövőbeni feltételrendszere még kialakulóban van – mondta el a Portfolio-nak Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) országos elnökhelyettese. Hozzátette:

a legfontosabbnak vállalkozói részről azt tartják, hogy úgy formálják át a népszerű adózási formát, hogy az megtartsa a megengedő és önfoglalkoztató jellegét.

Megmaradhatna fehérnek

Jelenleg a KATA adónemet 430 ezer vállalkozó alkalmazza, a kormány álláspontja szerint ebből mintegy 230 ezer lehet az, akik a kormány elképzelései ellenére veszik igénybe a lehetőséget. Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy „fontos szempont, hogy azok maradjanak, akikre ezt kitalálta eredetileg a kormány”. Hozzátette: nem szeretné a kormány azt, hogy a nagy cégek vezérigazgatói a jövedelmük egy részét KATA-s bevételként kapnák.

Gazsi Attila szerint fontos lenne, hogy a KATA módosítása olyan formában történjen meg, hogy a szóban forgó 230 ezer ember „ne induljon el a szürkegazdaság irányába.”

Túlhasználat alakult ki

Mint elmondta, ezek az emberek nem csaltak, hanem a törvény adta kereteket használták ki.

Elismerem, hogy a gyakorlat valóban túlfutott az eredeti kereteken, egyfajta túlhasználat alakult ki a KATA választásában.

Ennek eredményeképp Gazsi Attila elfogadhatónak tartana egy olyan jellegű szigorítást, amelynek során a magánszemélyeknek szolgáltató KATA-adózók, például fodrászok, manikűrösök némi előnyt élvezhetnének a cégeknek szolgáltató társaikkal szemben.

Fontos lenne tehát, hogy a majdani szabályozás megkülönböztesse a B2C és a B2B szolgáltatókat, előbbiek javára.

A VOSZ országos elnökhelyettese hozzátette: a KATA kiváló lehetőséget jelentett a gazdaság fehéredésére, az így adózóknak nem kellett költségszámlákat gyűjteni, vagy „az útiköltséggel trükközni”.

Ez olyan előny, amellyel az egész gazdaság nyert – hangsúlyozta.

„Bízom benne, hogy olyan szabályozás születik, amely megakadályozza azt, hogy a szóban forgó vállalkozói rétegnek akár csak a töredéke ismét a szürke- és feketegazdaság irányába induljon el, ez ugyanis kedvezőtlen lenne a vállalkozásoknak, a költségvetésnek és a teljes gazdaságnak” – fogalmazott Gazsi Attila.

Fotó: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
koronavirus maszk