Előfizetői tartalom

Lehull a lepel: megtaláltuk Magyarország legnagyobb hitelezőjét

Az elmúlt években meredeken emelkedett a magyar hitelintézetek állampapír-állománya, és a roham továbbra sem csillapodik, idén négy hónap alatt már teljesítették a 2020-as rekordév adatát a bankok. Van olyan hazai pénzintézet, melynek kezében majdnem az államadósság 10 százaléka van, és büszkén vállalja, hogy ezzel támogatja a kormány gazdaságpolitikáját.

Kinél van a magyar államadósság? A hivatalos adatok szerint 2021 végén 42 414 milliárd forint volt az államháztartás bruttó adóssága, ez a GDP 76,6 százalékának felelt meg. De ki birtokol ekkora összegű adósságot, vagyis ki adott kölcsön a magyar államnak? Az MNB adatai szerint a fenti 42 400 milliárd forintos összeg nagy részét, 37 595 milliárdot a központi költségvetés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés