Előfizetői tartalom

Gazdasági felzárkózás Magyarországon: a kártyavár összeomlása

Dedák István, közgazdász
A közelmúltban felálló új kormányzat gazdaságfejlesztési minisztere az egyik fontos célnak az EU átlagos jövedelemszintjének 2030-ra történő elérését jelölte meg. Mivel Magyarország jelenleg az EU átlagának 76%-án áll, így a kitűzött cél kifejezetten ambiciózusnak tűnik, különösen annak a ténynek a tükrében, hogy Magyarország a közép-kelet-európai országok jövedelmi rangsorában folyamatosan hátrafelé megy. A gazdasági felzárkózást meghatározó makrogazdasági összefüggések ismeretében ugyanakkor az is gyorsan kiderül, hogy a cél elérését a közgazdasági elmélet egyáltalán nem támasztja alá, az elmúlt tíz év gazdasági teljesítménye pedig főleg nem.

Az egy főre jutó jövedelmek Magyarországon az elmúlt bő évtizedben az EU átlagát meghaladó mértékben növekedtek, így az 1990-es évek második felétől meginduló gazdasági felzárkózás tovább folytatódott. Miközben 2010-ben az egy főre jutó jövedelmek tekintetében az EU átlag 66%-án álltunk, 2021-ben már 76%-ra zárkóztunk fel. Ezzel a teljesítménnyel a közép-kelet-európai...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái