nyugdíjas nyugdíj nyugdíjemelés
Gazdaság

Ez már biztos: a mostani után novemberben is pluszpénz hullik a nyugdíjasokra

Portfolio
A napokban kapják kézhez az érintettek a magasabb infláció miatti nyugdíjkiegészítésüket, visszamenőlegesen is. A héten megjelent friss inflációs előrejelzés viszont azt üzeni: novemberben újabb emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

Arról már többször is beszámoltunk, hogy az év elejei 5%-os nyugdíjemelés nem volt elegendő és ezért a kormány most júliusban 3,9%-os pótlólagos emelésről döntött a magasabb infláció miatt.

Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója friss bejegyzésében viszont már azt részletezi, hogy a júliusi rendkívüli korrekciós nyugdíjemelés után várható-e újabb korrekció novemberben és ha igen, milyen mértékben.

Már cikkének elején leszögezi: a júliusit követően novemberben szinte

biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke majd szeptemberben válhat ismertté.

A júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nő, így a novemberi újabb korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni. Az MNB a legfrissebb jelentése szerint akár 12,6 százalékos éves inflációra számít (korábbi jelentésében legfeljebb 9,8 százalékra tette az infláció várható éves mértékét), amelynek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 3,7 százalékos lehet, de ennél magasabbra is nőhet - vetíti előre a szakember.

Mennyi az annyi júliusban és novemberben?

A nyugdíjszakértő azt is kiszámolta írásában, hogy az átlagnyugdíj esetében mit jelent a mostani 3,9%-os pótlólagos nyugdíjemelés és mit jelenthet novemberben a 3,7%-os plusz emelés.

A jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítve: a júliusi nyugdíj összege 6 ezer forinttal 167 ezer forintra nő, egyösszegben pedig 7 x 6 ezer = 42 ezer forint érkezik. Az emelés nemcsak a nyugdíjasokat illeti meg, hanem kéttucatnyi egyéb ellátásban részesülő személyt is, összesen két és félmillió embert. A rendkívüli korrekciós emelés a nyugdíjkasszának 184 milliárd forintba kerül. 

Ha a novemberi újabb korrekciós emelés mértéke az MNB előrejelzésének megfelelően 12,6 - 8,9 = 3,7 százalékos lenne, az akkor 167 ezer forintos átlagnyugdíj novemberben 173.180 forintra nőne, és az első tíz hónapra, valamint a 13. havi nyugdíjra járó visszamenőleges növelés egyösszegben 11 x 6180 = 67.980 forint lenne.

A 2023. januári nyugdíjemelés, amelyet a jövő évi költségvetési törvény tervezete hihetetlenül optimistán 5,2 százalékos inflációval tervez, az akkor 173.180 forintos átlagnyugdíjat 182.190 forintra növelné. Szerinte jobb lenne, ha a túlzott kincstári optimizmust elfeledve eleve a ténylegesen várható jövő évi inflációval kalkulálna a törvényhozó, hogy ne kelljen a nyugdíjasoknak egy napig sem kényszerhiteleznie a magyar államot.

Farkas András szakéírtői írása teljes egészében ide kattintva olvasható.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

hurrikán árvíz víz florida
Jó hír az autósoknak, olcsóbb lett a tankolás
himars rakéta sorozatvető m142
croatia horvatorszag patriút
elektromos autó
Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
hurrikán árvíz víz florida