Portfolio signature

Csak Magyarországot büntetik? Miközben a forintból menekülnek a befektetők, külföldön jele sincs a pániknak

Zsoldos Ákos
Mélypontról mélypontra szakadt a forint árfolyama ezen a héten, és a forintgyengülés, valamint az MNB arra adott válasza visszaköszönt a kötvénypiacon is. A magyar kötvényhozamok az MNB szigorítása és a növekvő kockázat miatt meredeken emelkednek, és rövid távon további emelkedés benne van a pakliban. A forint gyengélkedése a kormány szerint a nemzetközi helyzetre, elsősorban a gázárak emelkedésére, valamint a nyugati orosz szankciókra vezethető vissza. Ebben kétségkívül van igazság, de az előző napok meredek esése már nem fogható erre: miközben a magyar eszközökből folyik el a pénz, nyugaton, de még a szűkebb régiónkban sem látunk emelkedő hozamkörnyezetet. Így tehát ez egyértelműen arra utal, hogy magyarspecifikus okai is vannak a szenvedő magyar eszközáraknak.

Lejtőn a forint – de miért?

Sorra kapja a pofonokat a forint, a magyar fizetőeszköz árfolyama már stabilan 400 felett jár az euróval szemben, a héten 416,78-nál új történelmi mélypontra zuhant. A forint gyengülése az előző napokban rendkívül gyors volt, egyes napokon több százalékot gyengült az euróval szemben, a dollárral szembeni gyengülés pedig még látványosabb volt.

A magyar fizetőeszköz megítélését több tényező rontja egyszerre. Kétségkívül szerepet játszik benne a rossz nemzetközi hangulat is, amelynek egyik jele – a részvénypiaci csökkenő trend mellett – a dollár ütemes erősödése, az EURUSD villámgyorsan közelít a paritáshoz. Ezen felül a forint viharos leértékelődésében szerepet játszik a kormány által hivatkozott tényező, a gázárak emelkedése is, amely értelemszerűen növelni fogja az import összegét, euró keresletet teremtve ezzel.

A forint gyengülésének viszont a nemzetközi helyzet mellett bőven vannak hazai okai is, és nem tévedünk, ha azt sejtjük, hogy a magyar-specifikus tényezők erősebbek jelenleg, mint a nemzetközi okok (persze már az utóbbiak is elegendőek a forintgyengüléshez, de magyar-specifikus tényezők hiányában messze nem látnánk ekkora leértékelődést). A hazai tényezők között megemlítendő a többi régiós országhoz képest kedvezőtlenebb sérülékenységi mutatók (magasabb államadósság, nagyobb államháztartási- és külkereskedelmi deficit), de politikai okok is szerepet játszanak – úgy mint a kiszámíthatatlan rendeleti kormányzás (amely már egyszer eredményezett egy minden egyeztetést nélkülöző, nem épp piacbarát kiigazító csomagot a különadók formájában, amely ráadásul veszteséges szektorokat is érint), és az EU-val zajló viták.

Miről olvashatsz ebben a cikkben?

  • Hogyan hat a forint gyengülése a magyar hozamokra?
  • Hogy alakultak a hozamok a régiónkban?
  • Miért tért vissza az inverz hozamgörbe az USA-ban?
  • Hatásos volt az EKB rendkívüli lépése?
  • Mitől lehet alulteljesítő a magyar kötvénypiac?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések