Előfizetői tartalom

Évszázados szégyen érte Oroszországot - és most tényleg bajban van Putyin kormánya

Zsoldos Ákos
Oroszország nemrég hivatalosan is csődöt jelentett, nem tudta fizetni dollárban keletkezett kötelezettségeit. A helyzet érdekessége, hogy az oroszoknak rendelkezésére állt a szükségesnél bőven nagyobb dollárlikviditás, hajlandóak is lettek volna törleszteni, de az amerikai szankciók miatt erre nem voltak képesek. A több mint 100 év után bekövetkező csőd lemoshatatlan szégyenfoltot hagy az ország gazdaságtörténelmén, de nem ez a legfőbb dolog, amiért az orosz pénzügyminisztériumi dolgozókat most álmatlan éjszakák gyötrik. A nyugati szankciók miatt bekövetkező méretes GDP-visszaesés jelentősen rontja ugyanis a kormányzat lehetőségeit, a friss adatokból pedig az látszik, hogy az első negyedéves nagy többlet után már a költségvetés középtávú kilátásai is kifejezetten borúsak.

Amerika taszította államcsődbe az oroszokat Oroszország alig három hete államcsődöt jelentett, mivel nem tudta fizetni a dollárkötvényeinek törlesztését. Az ország ezzel 100 év után először ment csődbe a külső adósság nemtörlesztése miatt, a ’90-es években a belföldi adósságot nem tudta fizetni a kormány. Aki követte az Oroszországgal kapcsolatos gazdasági híráramlást...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái