Kályha
Gazdaság

Szakértő a fatüzelésről: 500 ezer forint helyiségenként a telepítés, 50-100%-kal nőhet a légszennyezettség

Portfolio
Az elszabaduló gázárak miatt egyre többször merül fel, hogy a lakosságnak és egyes közintézményeknek át kéne állniuk a gázfűtésről más energiahordozókra. A fa, olaj, szén és tűzifa tömeges, fűtési célú felhasználása azonban nemcsak, hogy brutálisan növelné a levegőben a káros anyagok jelenlétet, de hatékonyságuk jelentősen alulmarad a gázkazánokhoz képest, s telepítésük helyiségenként félmillió forint is lehet – egyebek mellett erről beszélt Szűcs Gábor energetikai szakértő a Portfolio Checklist pénteki adásában.

Egyre többször merül fel, hogy az elszabaduló gázárak miatt érdemes lenne a lakosságot és a közintézmények egy részét átállítani gázfűtésről más energiahordozókra, például fára vagy fűtőolajra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón arról beszélt: több közintézményben is felmérték, át lehet-e állni a fatüzelésre.

Ezt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök beszélt pénteken a Kossuth Rádióban arról, hogy a tűzifa-kitermelést növelni kell, valamint hogy indul egy kályha- és kazánprogram a gázfűtés kiváltására. Ezen túl még korábban, csütörtökön szivárgott ki, hogy a Belügyminisztérium oktatási intézményeknek küldött levelében közölte:

Haladéktalanul fel kell mérni az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét.

De egyáltalán miért fűtünk gázzal?

30-40 évvel ezelőtt a fűtőolaj-, tűzifa- és szénfelhasználás volt a jellemző Magyarországon a fűtés tekintetében, ezekről az energiahordozókról elsősorban kényelmi okok és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás miatt váltott az ország gázra – mondta el Szűcs Gábor energetikai szakértő a Portfolio Checklist pénteki adásában.

Hozzátette: ha most tömegesen váltanánk vissza olaj-, szén- vagy fatüzelésre, akkor a gázfűtéses helyzethez képest a károsanyag-kibocsátás 50-100%-kal is megnőhet, az ilyen készülékek ráadásul jellemzően jóval alacsonyabb hatékonysággal üzemelnek.

Ha valaki fatüzelésű vagy olajkályhát szeretne telepíteni otthon, akkor a decentralizált megoldások telepítése a legegyszerűbb – fogalmazott a szakértő.

Ebben az esetben a hőtermelő berendezés beszerzése és az égéstermék-elvezető rendszer kiépítése helyiségenként 500 ezer forint lehet

– közölte Szűcs.

Van más megoldás is

Mindemellett egy elavultabb épület esetén a falak és a födém megfelelő szigetelésével, továbbá a nyílászárók cseréjével a fűtési rendszer radikális átalakítása nélkül is elérhető jelentős megtakarítás az energia-felhasználás tekintetében.

A Szűcs Gábor energetikai szakértővel készített teljes interjú már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adásában 01:30-tól a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Mi az a Portfolio Checklist?

A Portfolio Checklist lapunk napi podcastje, melyben a Portfolio elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági és pénzügyi híreit. A sorozat követhető a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a nagyobb podcast platformokon, és itt, a Portfolio-n is.

Címlapkép forrása: Unsplash

kereskedő deviza trader currency
forint200124
Allen Weisselberg
zelenszkij erdogan
armani
földgáz
dinnye
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
armani