Előfizetői tartalom

Ebbe Erdogan is belebukhat? Elszabadultak az árak Törökországban

Nem enyhül az inflációs nyomás Törökországban: a legfrissebb adatok szerint júliusban éves szinten 79,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak. Az elképesztő mértékű drágulás fő oka a globális energia- és élelmiszerárak emelkedésében és az unortodox török monetáris politikában keresendő, amely az elszabaduló árak mellett is kitart a kamatok alacsonyan tartása mellett. A Reuters elemzői konszenzusa szerint az áremelkedés a harmadik negyedév végére megközelítheti a 85 százalékot, mielőtt esésnek indulna a drágulás üteme. Független török közgazdászok szerint a valós inflációs adat viszont akár duplája is lehet a hivatalosan közöltnek. A megszokott közgazdasági elgondolásokkal szembemenő monetáris politika a helyi deviza, a líra árfolyamának folyamatos mélyrepülését is okozza, erősítve az inflációs trendet. Elemzők szerint csak idő kérdése, hogy a líra dollárral szembeni árfolyama a tavaly decemberi mélypont után újabb rekord alacsony szintet érjen el.

Júliusban 79,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Törökországban az előző év azonos időszakához képest. Az új adat 24 éve óta a legmagasabb értéknek számít, 1998 szeptemberében ugyanis 80,4 százalékos inflációt mértek. Az éves infláció mértéke 2021 májusa óta megszakítás nélkül emelkedik, a ráta akkor még „csak” a 17 százalékot közelítette, majd az év végére már elérte a 36 százalékot.

Unortodox monetáris politika

A török jegybank felett szoros kontrollt gyakorló Recep Tayyip Erdogan államfő által 2018 óta folytatott „új gazdasági modell” az emelkedő infláció mellett is a jegybanki kamat csökkentését erőlteti, miután az Erdogan által vallott gazdasági, monetáris elképzelések szerint a gazdasági növekedés erősítése érdekében minden körülmények között, vagyis elszálló infláció mellett is alacsony kamatokra van szükség. Erdogan – aki egyszerűen csak „minden rossz anyjának” nevezi a kamatokat – 2019 júliusa óta három jegybankelnököt is menesztett, akik nem követték megfelelően az általa kijelölt monetáris politikát.

A drágulás mértéke különösen december óta gyorsult fel, miután a jegybank a gyorsuló drágulás ellenére fokozatosan, 500 bázisponttal csökkentette az irányadó kamat mértékét tavaly szeptember és december között, így az év végére 14 százalékra csökkent.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés