Előfizetői tartalom

Máris megvan a kormány adóemelésének első hatása

Meglepetésre hatalmas többlet jött össze idén júliusban a költségvetésben, még úgy is, hogy a kormány visszamenőlegesen kifizette a legutóbbi nyugdíjemelést egy összegben. Hétfői gyorsértékelésünkben már rámutattunk arra, hogy a rendkívülinek is mondható egyenleg mögött bevételi okok lehetnek, de nem szabad elmenni amellett, hogy a kormány aktív beavatkozása is segíti az adóbevételeket, valamint féken tartja a kiadási oldalt.

Korábban soha nem látott pluszt ért el júliusban a költségvetés: a 255,7 milliárd forintos szufficit kiugró, elmúlt 20 évben a júliusi költségvetési egyenleg átlaga -39 milliárd forintot mutatott. Gyorsértékelésünkben rámutattunk arra, hogy mindez elsősorban az adóbevételek növekedésével függhet össze. Mivel a részletes államháztartási adatokra még két hetet várni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés