Előfizetői tartalom

Új szakaszba léptünk? Már nem az inflációtól retteg a világ, de még korai fellélegezni

Meglepően alacsony inflációs adatot közöltek az Egyesült Államokban, amely a közgazdászok konszenzusát is alulmúlta. Fontos fordulatnak tűnik ez, hiszen hosszú hónapok óta júliusban csökkent először az infláció, ráadásul most még az elemzők is felfelé tévedtek, ami nagyon ritka jelenség mostanság. Jó hír ez mindenkinek, hiszen az amerikai makroadatok az egész világon befolyásolják a deviza- és részvénypiacokat, Magyarországon is. Fellélegezhetünk? Aligha. Az amerikai infláció főleg kínálati okok miatt csökken, a keresleti dinamika megtorpanása egyelőre nem túl látványos. Ha mégis megvolt a tetőzés, akkor már csak az a kérdés, hogy leesik-e a Fed célszintjére az infláció, vagy beáll a jelenleginél alacsonyabb, de még mindig magas szintre (a bérdinamika miatt erre valós esély látszik). Ha pedig mégis tartós csökkenésnek indulnak az árak, akkor már csak a recessziót kell elkerülni a teljes happy endhez. Javultak tehát a kilátások, de azért még mindig nem jók.

Új szakaszba léptünk?

Nem mindennapi folyamatokat láttunk a piacokon az elmúlt egy évben, a koronavírusból való kilábalás szokatlan reálgazdasági hatásokkal járt, a piacok pedig heves mozgással reagálták ezt le. A koronavírusból az amerikai gazdaság – bátran kijelenthető – sokkal jobb állapotban és sokkal hamarabb lábalt ki, mint azt a járvány elején várni lehetett. Ennek egyik következménye az volt, hogy a fiskális és monetáris expanzió (amely ugyan nagyban hozzájárult a válságból való gyors kilábaláshoz) időben kicsit elnyújtottra sikerült, és további lökést adott az ellátási zavarok, keresleti-kínálati súrlódások miatt egyébként is felerősödő inflációs nyomásnak.

Az áremelkedés mértéke negyven éves csúcsokat döntött, és míg ugyan a Fed a kezdeti szakaszban határozottan állította, hogy az áremelkedés átmeneti (ennélfogva nem is reagált rá, sőt, folytatta a lazítást kötvényvásárlások formájában), a piac ezt már nem hitte el. Az inflációs aggodalom az Egyesült Államokban artikulálódott legtisztábban és leghamarabb, amely a dollár erősödésében, a részvénypiacok esésében, valamint a kötvényhozamok emelkedésében testesült meg. A piac azt árazta, hogy a jegybanknak határozottan kamatot kell emelnie, mindezt akkor, amikor a jegybank még csak jelzéseket küldött a kamatemelésekről. Ahogy utólag kiderült, a befektetők több lépéssel megelőzték a Fedet, amely a tavasz folyamán valóban határozott kamatemelésekbe kezdett: márciusban 25 bázisponttal indított, amelyet májusban előbb 50, júniusban és júliusban 75-75 bázispontos emelés követett.

A hozamemelkedés viszont tovább tartott. A fenti ábra azt mutatja, hogy a kétéves amerikai kötvényhozam (amely leköveti a Fed kamatemelését) mennyivel korábban elkezdett nőni, mint az irányadó kamat. A piac belőtt egy várható tetőzést a kamatpályában, amely rendre magasabb volt a Fed által közölt előretekintő iránymutatásnál.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés