Előfizetői tartalom

Évtizedek óta nem volt ekkora bajban Kína - Közeledik a válság?

Egyre több jel mutat arra, hogy idén Kína nem tudja teljesíteni a pekingi vezetés által erre az évre kitűzött GDP-növekedési ütemet, amire 2015 óta nem volt példa. Az eredetileg tervezett 5,5 százalékos bővülés helyett akár az is előfordulhat, hogy csak 3 százalék körüli mértékben nő a gazdaság, amely négy évtizedre visszatekintve a legalacsonyabb növekedési ráta lehet, ha nem vesszük figyelembe a koronavírus-járvány első évét, 2020-at. Elemzők szerint a gazdaság felpörgetéséhez elsősorban a szigorú lezárásokat alkalmazó zéró Covid-politika lazításához, valamint a súlyosan eladósodott ingatlanfejlesztő cégek helyzetének rendezésére lenne szükség.

Hétfőn a kínai jegybank váratlanul csökkentette a bankrendszer számára biztosított hitelezési eszköz kamatszintjét, hogy élénkítse a hitelek iránti keresletet, és ezzel lendületet adjon a zéró Covid-politika okozta lezárásokat megsínylő, illetve a súlyos ingatlanpiaci problémáktól szenvedő gazdaságnak. A kamatvágás értelmében 10 bázisponttal 2,75 százalékra csökkent...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés