Előfizetői tartalom

Megvan a mérföldkő a magyar és uniós gáztartalékokban, de a fenyegető veszély még nem múlt el

Mind a magyar, mind az európai uniós gáztartalékok átléptek mostanra egy kulcsfontosságú szintet, amit jóval későbbre határoztak meg kötelező minimumként a tagállamok, így ez első ránézésre megnyugtatónak tűnik. Azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy az elmúlt években zavartalan orosz gázszállítások mellett apadtak le a tavaszra a tárolók, most viszont ezt egyáltalán nem lehet biztosra venni. Éppen ezért nem lehet egyelőre kijelenteni, hogy elmúlt volna annak veszélye, hogy a tél második felében esetleg gázellátási zavarok lesznek Európában. Ezt a kockázatot nyilván csökkenti az, hogy az elképesztően magas gázárak mellett jócskán mérséklődik a gázfogyasztás, illetve sorra születnek a nem-orosz hátterű gázmegállapodások. Magyarország egyébként a tagállamok között a negyedik legjobban áll a fogyasztásarányos betárolás terén, de közben az is igaz, hogy a Portfolio adatai szerint az elmúlt években rendszerint jobban álltunk a mostani állapotnál, hiszen most kb. 111 őszi-téli napra elengedő a betárolt gáz, míg az elmúlt öt év átlagában ilyenkor 26 nappal többre elegendő tartalékunk volt.

Megvan a 80%-os uniós cél

A legfrissebb adatok szerint elérte az Európai Unió területén található föld alatti gáztárolók együttes töltöttsége a 80%-ot, azaz már mostanra sikerült kipipálni azt a célt, amit kötelező minimumként idén november 1-re tűzött ki maga elé a tagállamok közössége. Amint az alábbi ábrán látjuk: ez gyakorlatilag megegyezik az elmúlt 10 év ilyenkor szokásos átlagos töltöttségi szintjével és egyébként a feltöltési dinamika is teljesen párhuzamosan nőtt a sokéves átlaggal. Az ábra alapján akár az is reálisnak tűnhet, hogy november elejére a 90%-os töltöttségi szintet is elérje a közösség, noha ez a cél az idén elfogadott uniós gáztárolási rendelet alapján csak jövő novemberre lenne kötelező.

unios taroloi toltottseg220830

A fenti összkép akár kedvezőnek is mondható, de érdemes rögtön megjegyezni, hogy amint látjuk: a folyamatos, jelentős volumenű orosz szállítások mellett szokott a tél eleji 90% körülről március végére 35% körülre leapadni a tárolók átlagos töltöttsége, márpedig most egyáltalán nem tűnik biztosnak, hogy nagy volumenű orosz gázszállítások zavartalanul érkeznek majd Európába a tél során.

Ez pedig igencsak belerondíthat abba a fenti képbe, főleg azokban az országokban, amelyekben sok gáz fogy és annak is jelentős része Oroszországból érkezik. Több ilyen ország is van, például Németország, Olaszország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország is ezek közé tartozik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés