Előfizetői tartalom

Történelmi csúcsra futott a munkaerőhiány Magyarországon

Hornyák József
Soha nem kerestek még olyan sok munkavállalót Magyarországon, mint az idei második negyedévben. A KSH adatai alapján közel 100 ezer betöltetlen álláshely volt április és június között, a versenyszféra és a költségvetési szektor egyaránt súlyos létszámhiánnyal küzd. A friss adatok éppen akkor mutatják a munkaerőhiány csúcsra futását, amikor az energiaválság miatt a munkanélküliségtől való félelem már újra erősödik, hiszen kérdéses, hogy a cégek mekkora része tartja majd elviselhetetlennek a többszörösére emelkedő energiaköltségeket. Hosszabb távon azonban a demográfiai folyamatok is azt ígérik, hogy a magyar gazdaság egyik legfontosabb kihívása a szűkös (és zsugorodó) munkaerőállomány lesz.

Csúcson a munkaerőhiány A második negyedévben 99 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ilyen sok dolgozó sosem hiányzott a hazai munkaerőpiacról, még a koronavírus-válság előtti csúcs is 90 ezer meghirdetett pozíciónál volt. Vagyis ma már súlyosabb a munkaerőhiány, mint akkor, amikor a válság előtti rekord...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái