nagy márton
Gazdaság

Nagy Márton: támogatás kell a magyar kis- és középvállalkozásoknak az energiaválságban

Portfolio
Az energiatőzsdék szabályozatlanságáról és sérülékenységéről is szól Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben megjelent cikkében, ám ami újdonság, hogy kijelenti: a hazai kkv-ket támogatni kell az energiaválságban.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az energiahelyzetről, a gazdaságpolitika előtt álló kihívásokról beszél a Budapest Economic Forumon.

Nemcsak a lakosság rezsicsökkentésének fenntartása, hanem az energiaintenzív iparágakban a sérülékeny kis- és középvállalatok támogatása is egyre fontosabbá válik

- írja Nagy Márton, hozzátéve: Ma már sok cég képtelen a fogyasztói árak emelésével kompenzálni az energiaköltségek emelkedését. Egyrészt ekkora áremelést már nem tud végrehajtani a piacon, másrészt ebben az esetben a kereslet visszaesésével is kalkulálnia kell. Nem jön ki a matek.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Az ezzel kapcsolatos csapdahelyzetet a Portfolio is részletesen elemezte:

Ahogy írtuk: az ősz két szempontból is új, súlyosabb helyzetet teremt a vállalatok számára. Az egyik, hogy az energiafelhasználás egy éven belül nem egyenletes, ősztől a megugró fogyasztás szállodákat, fürdőket, de akár irodákat, termelő üzemeket is ellehetetleníthet. A másik, hogy a gáz- és árampiacon a promt áron vásárlók mellett egy- és kétéves fix áras szerződésben lévők is bőven vannak, ami miatt az alkalmazkodás döcögős, és a kontraktus lejártával jön el az igazság pillanata. A gázév októberben, az áramév januárban kezdődik, tehát sok cég most szembesül majd azzal, hogy mennyire megemelkedtek az energiaárak.

Nagy Márton az írásában kitér arra is, hogy a európai energiatőzsdék rosszul működnek. Az árak rendkívül nagy volatilitás mellett emelkednek, amit súlyosbít, hogy a káoszba a világ spekulánsai is örömmel szállnak be. Segíti őket, hogy ilyen magas árak mellett a likviditás elapadt, és ma már egy kisebb vásárlással vagy eladással is befolyásolni lehet az árakat. Érdemes lenne tehát az energiatőzsdék felügyeletét megerősíteni és így a túlzott spekulá­ciót megakadályozni. A miniszter szerint akár a monetáris politika is beavatkozhatna, új beavatkozási területet nyitva ezzel.

Az Európai Központi Bank így beléphetne az energiapiacra, hogy javítsa a likviditást és interveniáljon. Az energiapiaci beavatkozást egy, a jegybankok által finanszírozott pénzügyi alap is végezhetné európai szinten.

 Nagy Márton az energiahelyzetről és annak gazdasági hatásairól az Infó Rádióban is beszélt:

A Portfolio felmérést végez a vállalkozások körében, hogy milyen energiahelyzetre számítanak a közeljövőben. Kérjük, töltse ki Ön is a kérdőívet, ha cégtulajdonos vagy vállalatvezető!

szép kártya
kereskedő deviza trader currency
ebolavirus
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
sándor palota budapest fiatal nő getty stock
kukás közterület kuka
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
szép kártya