Előfizetői tartalom

Az energiaválság legsúlyosabb időszakában indulnak a bértárgyalások

Nagy Károly
A Portfolio információi szerint már elindultak a jövő évi bérekről szóló tárgyalások a munkáltatók és a munkavállalók között, de az elmúlt évekre jellemző „sima” bérmegállapodás aligha várható. A rezsiköltségek elszállása egyértelműen óvatosságra inti nemcsak a cégvezetőket, hanem a szakszervezeteket is. Az évtizedek óta nem látott infláció miatt néhány cégnél volt némi rugalmasság, és év közben is emeltek valamennyit a béreken egyszeri juttatásokkal és a cafeteria megemelésével, de többségében nem ez volt a jellemző.

Bár igények vannak, azért az elmúlt 30-40 évben nem volt jellemző a magyar gazdaságra, hogy év közben tovább emeltek volna a béreken, még akkor sem, ha magas volt az infláció

- mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Portfolio megkeresésére. „Néhány esetről tudunk, amikor a cégek egyszeri juttatásokkal, a cafeteria kibővítésével többletjövedelmet adtak a munkavállalóiknak, de azért nem ez a jellemző. A mikro- és kisvállalkozásoknál lévő bérhelyzetről nincs a szakszervezeteknek elegendő információjuk, de a cégek többségénél nem módosítottak év közben a fizetéseken” – adott helyzetképet a szakszervezeti vezető.

Minden a gázáraktól függ

Palkovics Imre szerint most minden a gázár illetve a gázellátás körül forog.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái