karácsony gergely
Gazdaság

Karácsony Gergely: néhány hetünk maradt, hogy elkerüljük a tragédiát, amit az uniós források hiánya okozna

Portfolio
„Néhány hete maradt a kormánynak, hogy elkerüljük a tragédiát. Tragikus következménye lenne ugyanis annak, ha a megélhetési- és energiaválság közepette Magyarország nem jutna hozzá a neki járó európai uniós forrásokhoz." - írja közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Még Navracsics Tibor értékelése előtt szólalt meg Karácsony Gergely az uniós források kapcsán a közösségi oldalán. A főpolgármester szerint tragikus következménye lenne annak, ha a megélhetési- és energiaválság közepette Magyarország nem jutna hozzá a neki járó európai uniós forrásokhoz.

"És itt nem „csak” az elkövetkező hét év kohéziós támogatásainak a közel egyharmadáról van szó. Bár erről kevesebb szó esik, de ha a kormány nem ad azonnali garanciákat az Európai Uniónak a korrupció megfékezésére, akkor a helyreállítási alap ezermilliárdjainak is búcsút inthetünk – annak a támogatásnak, amit a legtöbb tagállam már rég elkezdett felhasználni. Ez a pénz iszonyúan fog hiányozni minden magyar településen, így nagyon fog hiányozni Budapesten is. Az uniós pénzek nélkül a magyar válságkezelés kínkeserves lesz."

Jogállam vagy súlyos megszorítások - ez a Magyarország előtt álló kérdés.

- írja a főpolgármester. Délelőtt írtunk róla, hogy a várakozásoknak megfelelően mai ajánlásában súlyos pénzügyi szankciós javaslatot fogalmazott meg az Európai Bizottság a tagállamokat tömörítő Tanács felé a magyar jogállamisági eljárásban. A döntést egyhangúan hozta meg a testület - jelezte Johannes Hahn költségvetési biztos. Ugyanakkor a mai ajánlás nyitva hagyta az ajtót arra is, hogy ha a következő 1-3 hónapban a magyar kormány felőli felajánlások a gyakorlatban is megvalósulnak, akkor még elkerülhető legyen a szankciók tényleges foganatosítása. A Tanács november 19-ig határoz arról, hogy elfogadja-e a Bizottság javaslatát. Addig az Európai Uniónak azt kell értékelnie, hogy a kormány számos törvénymódosítása, illetve az uniós támogatások elosztásához kötődő állami gyakorlat változása elegendő mértékben módosította-e képet ahhoz, hogy a támogatásokhoz mégis hozzájuthasson Magyarország.

A KÖRNYEZETVÉDELMI, KÖZLEKEDÉSI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMOK 65%-ÁRA VONATKOZIK A FELFÜGGESZTÉS, EZZEL MINTEGY 3600 MILLIÁRD FORINTNYI (7,5 MILLIÁRD EURÓ) TÁMOGATÁS, A TELJES KÖLTSÉGVETÉS HARMADÁNAK SORSA KERÜLT VESZÉLYBE.

A döntésre Navracsics Tibor miniszter 14:30-kor reagál a sajtótájékoztatóján. 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso
steiner attila cimlapkep3

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
tanár iskola tanító pedagógus szomorú