mentés kilátás hold vihar közeledik
Gazdaság

Megjöttek a legújabb állami mentőprogram részletei

Csiki Gergely
A kormány szombaton elfogadta az energiaintenzv kis- és közepes vállalkozások mentőprogramját, melynek részleteiről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium részéről Lóga Máté államtitkár és Gerlaki Bence helyettes államtitkár mondott részleteket egy hétfői háttérbeszélgetésen. A célzott állami programon az elmúlt hetekben intenzíven dolgoztak a tárcánál, számtalan érintett vállalkozással egyeztettek, mélyinterjúkat folytattak le, aktuális visszajelzéseket gyűjtöttek be, és a legnagyobb szervezeteket (MKIK, Kavosz, VOSZ) is bevonták. A mostani várakozások szerint a mentőöv 9-10 ezer magyar vállalkozást érinthet, és a legfontosabb célja, hogy az exportképes magyar kkv-k ne essenek ki az ellátási láncokból, mert az nagy érvágás lenne a magyar gazdaság versenyképességének.

A szombati bejelentés után az energiaintenzív kkv mentőprogram részleteiről beszéltek a Gazdaságfejlesztési Minisztérium illetékesei. Lóga Máté államtitkár leszögezte: rendkívüli időket élünk, ritkán tapasztalnak ilyen válságos helyzetet, a gázpiacon látható folyamatok és az árak változékonysága miatt a tervezés megnehezült, komplexebbé vált, de közben folyamatosan elemzik az aktuális energetikai helyzetet, annak következményeit, vizsgálják a nemzetközi példákat (itt Romániát, Lengyelországot és Bulgáriát is megemlítették) és reagálnak a legújabb kihívásokra. Ennek legújabb eleme a kkv mentőprogram, és két újabb programon dolgoznak a minisztériumban: a nagyvállalatok beruházásának támogatásán, valamint a munkahelyvédelmi támogatáson.

Lóga Máté hangsúlyozta, hogy a céljuk a minél gyorsabb segítségnyújtás, a lehető legegyszerűbb módon, a legkevesebb adminisztrációval járó pályázati konstrukció mellett, amelyet egyébként a Technológiai és Ipari Minisztérium bonyolít majd le.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

A program legfontosabb paraméterei:

  • Energiaintenzív az a kkv, amelynek a 2021-es árbevételének arányában az energiaköltség elérte vagy meghaladta a 3 százalékot (Gáz, áram és más üzemanyagok ára jelenik meg költségként).
  • Feldolgozóipari cégekre korlátozódik a program, vagyis termelő cégeknek segítenek célzottan.
  • KKV-kört segítik: 250 főnél kevesebb létszám, 50 millió euró alatti árbevétel, vagy 43 millió euró alatti mérlegfőösszeg.
  • Fontos feltétel: munkahelymegtartási elvárás lesz a cégekkel szemben, hogy a foglalkoztatottak száma ne csökkenjen 10%-nál nagyobb mértékben.

Az államtitkár megvilágította a program szükségességét. A feldolgozóiparban rengeteg energiaintenzív vállalat működik. Ahol termelést leállítják, ott az ellátási láncok kerülhetnek bajba, ezért célzott ez a program, hogy megállíthatóak legyenek ezek a gyárbezárások a lánc későbbi szereplőinél is. Azért kell a kkv-kra és a feldolgozóiparra koncentrálni, mert itt nagy az esély arra, hogy ha kap egy sokkot az adott cég, és leállítja a termelését, akkor kiváltják őt a termelési láncban lengyel vagy akár román beszállítóval. Ezek a cégek tipikusan likviditási lehetőségeik miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy egy esetleges több évig tartó veszteséges működést finanszírozzanak.

A magyar beszállítók jelentős, akár 8-10-szeres energiaszámla-emelkedéssel is szembenézhetnek, amire áremeléssel reagálnának. A magyar exportáló cégek azonban az exportpiacokon emiatt versenyhátrányba kerülnek, és nem tudják érvényesíteni az árakban a magasabb költségeiket. Van, hogy a külföldi importőrök nem is értik, hogy a magyar beszállítók miért akarnak árat emelni - érzékeltették a helyzetet a minisztérium munkatársai. Várakozásaik szerint ez a program 9-10 ezer magyar vállalkozásnak segíthet.

A magyar mentőprogramra egyébként egy Európai Bizottsági válságkezelési keretrendszer ad lehetőséget, amely az év végéig tart, ezért is fontos, hogy a beruházási döntések még az idén megszülessenek és azok megvalósításának határideje 2023 vége.

Lóga Máté államtitkár úgy vélekedett, hogy javítaná az európai országok gazdaságpolitikájának beavatkozási terét, ha az EU meghosszabbítaná ennek a keretrendszernek az igénybevételi lehetőségét.

A program két lába

A programnak két eleme van: egyrészt a működési, másrészt a beruházási költségekben tud szerepet vállalni az állam. A működési költségek esetében az idén októberi, novemberi és decemberi áram és gázszámlákat nézi a kormány, az árnövekedésből fakadó növekmény 50%-át térítik meg a pályázat keretében. A beruházási lábon keresztül pedig az érintett cégek önerő támogatást és kamattámogatott Széchenyi Kártya konstrukciót tudnak igénybe venni. (A beruházás összértékének 15%-át a kormány visszatéríti a vállalkozásoknak a program keretén belül.) A cél, hogy a vállalatok energiahatékonysági beruházásokat hajtsanak végre, hogy a szektor szereplőinek versenyképessége javuljon, de legalábbis ne romoljon. A háttérbeszélgetésen az is kiderült: széles körű fejlesztést támogat az állam, akár gépészeti felújításra is lehet támogatást nyerni.

Gerlaki Bence helyettes államtitkár példaként említette, hogy a vas- és acéliparban, az öblösüveggyártóknál, a papíriparban, vagy akár a síküveggyártók esetében már 2021-ben elérte vagy meghaladta a 10%-ot az energiaköltségek aránya az árbevételhez viszonyítva.

Érdeklődésünkre kifejtették, hogy a kialakult gazdasági helyzet megértésére nemcsak a termelő vállalatokkal és azok érdekképviseleti szervezeteivel egyeztetnek folyamatosan, hanem az energiakereskedő cégekkel is.

Címlapkép forrása: Getty Images

szép kártya
kereskedő deviza trader currency
ebolavirus
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
sándor palota budapest fiatal nő getty stock
kukás közterület kuka
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
szép kártya