kórház
Gazdaság

Egyre gyakrabban áll le kórházi osztály vagy szakellátás

Portfolio
Idén már 280 esetben kénytelen volt működését kórházi osztály vagy szakellátás leállítani, Kunetz Zsombor egészségügyi közgazdász sokszor személyzethiány miatt, és ezek előfordulása egyre gyakoribb.

Kunetz Zsombor egészségügyi közgazdász a Szabad Európának adott interjújában azt is kiemelte, hogy sok esetben nemcsak pár napig, hanem akár hónapokig nem kapják meg a betegek helyben az ellátást, és ez adott esetben súlyos következményekkel járhat. Az egészségügyi közgazdász ismertette, hogy három oka lehet általában a leállásoknak:

  • tervezett karbantartás,
  • eszközhiány, meghibásodás
  • személyzethiány, amely Kunetz szerint a leállások egyre gyakoribb oka lehet.

Eddig ezt nem merték leírni, hanem karbantartást vagy eszközmeghibásodást jelentettek a kórházak, de most már egyre több helyen le is írják. Az év eleje óta 280 esetben fordult elő, hogy ideiglenesen bezárt egy kórházi osztály, vagy fel kellett függeszteni egy ellátást – tette hozzá.

A szakértő szerint a szülészet-nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet, valamint a gyermekellátás területén a leginkább szembetűnő a leállás gyakorisága,

többnyire olyan területeken, amelyeket könnyen lehet magánellátásban kezeltetni. Ez azért is van így, mert sok szakdolgozó a jogállási törvény miatt a magánszektorba ment – tette hozzá.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szintén úgy látja, hogy határozottan gyakrabban állnak le kórházi osztályok és szakrendelések, mint a korábbi években, hatékonyságában és minőségében is romlik az ellátás, amelynek fő oka a szakemberhiány.

A portál megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, amely azt a tájékoztatás adta, hogy „az egészségügyi ellátórendszer működtetése, az ellátások szervezése során elsődleges és legfontosabb szempont a betegbiztonság.

Ennek érdekében – amennyiben a szakmai minimumfeltételek bármilyen okból átmenetileg nem biztosíthatók –​ ideiglenes átszervezések válhatnak szükségessé, melyek minden esetben a beteg érdekeit tartják szem előtt.

Az illetékes szervek és intézmények szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás minden térségben folyamatosan biztosított legyen, és a betegek az érintett időszak alatt is a lehető legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek. Hazánkban egyetlen beteg sem marad ellátatlan” –​ áll a főigazgatóság válaszában.

Címlapkép forrása:

románia zászló shutter
vlagyimir_putyin_shutter
tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem
Iroda meeting
sanna-marin-finnorszag-miniszterelnoke
vezetek aram eloszto hosszabbito
bét
Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
románia zászló shutter