Előfizetői tartalom

Karakteres fordulatban a magyar gazdaság - Itt az MNB friss előrejelzése

Portfolio
Az már kedden, az inflációs jelentős főbb számainak megismerésekor kiderült, hogy jócskán rontott a magyar gazdaság kilátásain a Magyar Nemzeti Bank. Júniusi prognózisukhoz képest jelentősen magasabb inflációt, és érdemben rosszabb gazdasági növekedést várnak a jegybanki szakértők. Ma részletesebben is megismertette a közvéleménnyel a jegybank a várakozásait, hiszen megjelent a teljes Inflációs jelentés, illetve a jelentés kapcsán sajtótájékoztatót is tartott.

A júniusi inflációs jelentéshez képest idén 11-12,6%-ról 13,5-14,5%-ra emelte az éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzés mértékét a jegybanki stáb, ami tekintettel arra, hogy az évből már csak kevés van hátra, jelentős módosítást jelent. Hasonlóképpen nagyot mozdított a jegybank a jövő évi inflációs előrejelzésén: 6,8-9,2%-ról most 11,5-14%-ra növelte a 2023-as átlagos inflációra vonatkozó prognózisát.

Az idei éves átlagos GDP-növekedést már nem 4,5-5,5%-ra várja a jegybank, hanem 3-4% közé. Mivel az első fél év adata már ismert (7% feletti ütemben nőtt a gazdaság) , ahhoz, hogy ilyen jelentős mértékű legyen a mutató csökkenése, óriási fékezést kell látnunk a második fél évben.

mnb-kistabla220927-556699

Ma a jegybanki stáb részletesebben is ismertette a várakozásait.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái