Előfizetői tartalom

Kimondta a világhírű szakértő: nem a mostani telünk lesz a húzós, hanem a jövő évi

Weinhardt Attila
"Ez a tél nehéz, de a következő tél nagyon nehéz lehet" – jelentette ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője az európai gázellátási kihívások kapcsán szerdán Finnországban. Állításának lényege az, hogy bár most szinte teljesen tele vannak Európa-szerte a gáztárolók, de azok a tavasz végére 25-30%-a le fognak ürülni és az orosz szállítások kérdésessége, illetve a várhatóan felpörgő kínai gázimport miatt óriási kérdés, hogy hogyan lehet majd azokat a következő télre feltölteni. Jelenleg egyébként már 90%-ra feltöltötték az európai gáztárolókat, ami kicsit meghaladja az elmúlt évtized ilyenkor szokásos átlagát, idehaza ennél jobban állunk, de a fogyasztásarányos betárolási mutatóinkra ez már nem igaz, sőt. Éppen ezért is lehetett szükség a plusz 700 millió köbméternyi orosz gázbeszerzésre.

Az elmúlt hónapokban segítette az európai gáztárolók feltöltését egyrészt az, hogy megmaradt még valamennyi orosz gázszállítás, másrészt Kínában a gazdasági problémák miatt jelentősen csökkent a gázimport. Ha viszont utóbbi jövőre várhatóan felpörög, míg az orosz szállítások esetleg teljesen leállnak, akkor Európában Az egy elég nehéz néhány hónapot okozhat...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái