Előfizetői tartalom

Megmenti-e a forintot a halasztott fizetés az orosz gázért?

Az orosz gázért kialkudott halasztott fizetés nem állítja helyre a magyar gazdaság külső egyensúlyát, és téves az a nézet, hogy a folyó fizetési mérleg hiányát csökkentené. Ennek ellenére a gázárküszöbnek (szigorúan a gazdasági vonatkozásait nézve) vannak előnyei, kicsit javít a finanszírozási helyzeten, de ami fontosabb, hogy a sokk időbeli szétterítésével egyfajta biztosítást jelenthet a következő fél évben esetleges újabb árhullámok esetére.

A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából halasztott fizetésben állapodott meg a magyar MVM Csoport és az orosz Gazprom az előttünk álló téli időszakra. Ennek lényege, hogy a következő fél évben a gázért maximum csak egy küszöbárat fizetünk, amíg e felett van a piaci gázár, addig a küszöbár feletti vételárat az orosz fél meghitelezi nekünk, és három év...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés