Előfizetői tartalom

Brutális árrobbanás és sokkoló rezsiszámlák közepette indul a bértárgyalás

Szerdán indul az első tárgyalási forduló a munkáltatók és a munkavállalók érdekképviseletei között arról, hogy jövőre mekkora legyen a minimálbér és a garantált bérminimum. Kemény tárgyalások jönnek, hiszen évtizedek óta nem látott szinten, 20 százalék felett volt a szeptemberi infláció, az élelmiszerek ennél is jobban, éves szinten 35 százalékkal drágultak. Nagy kérdés azonban, hogy a munkavállalók „meddig feszíthetik a húrt”, hiszen a rezsiszámlák nemcsak őket sokkolják, hanem a vállalatokat is. Az energiaárrobbanás miatt ugyanis sok cég működése kerülhet veszélybe, miközben a gazdasági teljesítmény is gyengébb lesz, ami limitálja a béremelések terét is.

A 2023-as bérekről szóló tárgyalásokon mindennél fontosabb szempont kell, hogy legyen a realitás

- mondta a Portfolio-nak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. A kötelező minimális bértételek felfelé tolják az átlagos bérszínvonalat is, amely ha elszakad a termelékenységtől, a gazdasági realitásoktól, a vállalatok teherbíró képességétől, az leépítésekhez, vagyis a munkahelyek elvesztéséhez vezethet – vélekedett.

A munkáltatói érdekképviseleti vezető szerint arról sem szabad a bérek tárgyalásakor megfeledkezni, hogy több ágazat az átlagosnál is nehezebb helyzetben van.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés