Előfizetői tartalom

Átlépték a bűvös határt a betárolt magyar gázkészletek, de ennek igencsak megfizetjük az árát

Átlépte a kerek 5 milliárd köbmétert a magyar gáztárolókba összesen betárolt földgáz mennyisége, így a tárolók töltöttségi szintje már a 80%-on túl van, és ez azt jelenti, hogy az elmúlt 5 évi átlagos gázfogyasztásunk 50%-a, tehát fél évre elegendő tartalék már a föld alatt pihen – derül ki a legfrissebb adatokból. Az 50%-os magyar fogyasztásarányos tárolói töltöttség Ausztria (93%) és Szlovákia (64%) adata után a harmadik legmagasabb, és szokatlan módon a töltöttség még az utóbbi hetekben is lendületesen nőtt, amiben a visszafogottabb gázfelhasználás mellett a rendületlen betárolásnak is szerepe van. Abban pedig a plusz orosz gázvásárlás is szerepet játszik, amelyről éppen a tegnap éjjeli közlönyből derült ki, hogy még borsosabb az átlagára, mint eddig tudtuk.

A tegnapi EU-csúcson fontos gázpiaci döntések születtek, ezekről itt írtunk, és ezek apropóján meg kell jegyezni, hogy a november 1-re uniós szinten előírt legalább 80%-os tárolói töltöttségi szinten már bőven túl van a közösség: az AGSI adatai szerint már csaknem 93%-on jár az EU és ahogy látjuk:

szokatlan módon nem kezdett el október elejétől lefelé görbülni a töltöttségi grafikon, hanem rendületlenül emelkedik.

Ez a magas árak mellett nyomott ipari és szolgáltató szektori felhasználással, a kényszerű spórolással és a sok országban még mindig gőzerővel folytatódó betárolással egyaránt összefügg.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés