Előfizetői tartalom

Lakatos Péter: abszurd, hogy hosszú ideig 20% legyen a kamat

A vállalati problémák további erősödésétől tart a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke azután, hogy drasztikus kamatemelést hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Lakatos Péter szerint a 20 százalékos hitelkamat szerencsére hosszabb távon abszurdnak tűnik. A rendkívül magas infláció miatt azon a véleményen van, hogy "a magyar cégek vezetőinek akár előnyös is lehet dél-amerikai vagy török üzletemberek tanácsait kikérni", esetleg az ő "árazási technikáikat ellesni", tekintve, hogy ezekben az országokban évtizedek óta probléma a rendkívül magas infláció, és komoly tapasztalatok halmozódhattak fel ezek kezelésére.

„A 20 százalékos hosszú lejáratú beruházási hitel abszurd, fenntarthatatlan tűnik, és azt is remélem, hogy nem lesz az ötéves állampapír kamata 20 százalékos” - értékelte Lakatos Péter a jegybanki kamatemelés várható piaci hatásait a Portfolionak. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke szerint

Meg kell tanulnunk – reméljük átmenetileg csak – az inflációs logika szerint kalkulálni, árazni. Idősebb dél-amerikai közgazdászok, üzletemberek, de talán középkorú törökök is tanácsot adhatnak ezzel kapcsolatban – mondta Lakatos.

Szerinte elsősorban a belső piacra termelő, ezáltal forinthitelre szoruló beruházások száma fog csökkenni, és az export piacokra is leginkább a hosszú távú szerződésekre épülők lesznek finanszírozhatóak. Az egyébként perspektivikus, de általános piacszerzésre épülő beruházásokhoz még inkább pénzügyi vagy stratégiai befektetőket kell majd találni. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés