Előfizetői tartalom

Fontos bejelentés jöhet ma: már nem elég a hatalmas kamatemelés, új fegyvert kell bevetnie az EKB-nak

Zsoldos Ákos
Ma tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank, ahol a várakozások szerint újabb 75 bázispontos kamatemelésről döntenek. Az ilyen mértékű emelés az EKB történetében szokatlanul nagy, de mégsem ez foglalkoztatja most a közvéleményt: a jegybank ugyanis ma bejelentheti a mennyiségi szigorításról szóló egyeztetés megkezdését, és új lépéseket is bejelenthet a likviditás szűkítésére. A legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy az EKB milyen szintig tervezi emelni a kamatokat - ha erről bármi újat elárulnak ma, az komoly piaci mozgásokat hozhat.

Szinte biztosra vehetjük a mai döntést – és az üzenetet is

Az Európai Központi Bank ma 14:15-kor ismerteti a kamatdöntő ülésének döntéseit, és majdnem biztosra vehető, hogy a jegybank ezúttal is 75 bázisponttal emeli az irányadó kamatot. Az előző években ultralaza EKB idén éles fordulatot hajtott végre, a júliusban kezdődött kamatemelési ciklusa a jegybank történelmének legnagyobb szigorítási sorozatát hozta: júliusban 25, szeptemberben 75 bázisponttal emelték a betéti kamatot, amely így 1,25%-ra nőtt.

A jegybanknak nincs oka egyelőre lassítani: az infláció szeptemberben elérte a 10%-ot, de a főmutatónál aggasztóbb, hogy az inflációs alapfolyamatok is erősödő árnyomásról árulkodnak: a maginfláció 4,8%-ra nőtt szeptemberben, és az áremelkedés egyre szélesebb termékkategóriákat érint az eurózónában.

Nem lenne jó üzenet, ha a jegybank emelkedő inflációs környezetben lassítana a kamatemelési tempón, a 75 bázispontos emelést már régen beárazta a piac, így ez a lépés – noha historikusan szokatlanul magas – cseppet sem lenne meglepő.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái