foldgaz_fozes
Gazdaság

Hatalmas összeget ad a kormány a rezsicsökkentés fenntartásához az MVM-nek

Weinhardt Attila
Egy friss rendelet szerint 169 milliárd forintnyi kiadást hagyott jóvá a kormány a Rezsivédelmi Alapból, amely pénzből 157,5 milliárd forintot rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezéseként a Technológiai és Ipari Minisztérium kap meg. A Portfolio információi szerint ez a 157,5 milliárd forint konkrétan az MVM-hez kerül a napokban, hogy ezzel segítse a kormány a rezsicsökkentés jelenlegi szabályainak fenntartását a cégen keresztül.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg egy összetett kormányhatározat (1515/2022. (X. 26.)), amely számos ponton átrendezte a 2022-es költségvetést, amelyből a legnagyobb tétel a rezsicsökkentés fenntartásához kapcsolódik. Ennek jegyében a friss határozat előbb kiegészítette a Technológiai és Ipari Minisztérium fejezetének címrendjét a „Rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadások” jogcímcsoporttal, majd megszabta, hogy a Rezsivédelmi Alapból 169 milliárd forintot utaljanak ki a TIM-hez.

Az alábbi táblázatban bekeretezett rész szerint ebből 157,5 milliárd kerül az említett „Rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadások” jogcímcsoporthoz. Úgy tudjuk, hogy ez a pénz konkrétan az MVM-hez kerül a napokban (a TIM a tulajdonosi joggyakorló) a rezsivédelmi szolgáltatás, mint nyáron létrehozott jogi kategória ellentételezése érdekében.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

rezsivedelmi alap kiadas

Ezzel az új kategóriával (rezsivédelmi szolgáltatás és annak ellentételezése) már nem tőkeágon, hanem cash-flow ágon tudja az állam finanszírozni a rezsicsökkentéshez kapcsolódó pénzügyi terheket az MVM-nél, ami így a cég hitelminősítésének stabilan tartását is elősegíti. A rezsivédelmi alapot idén nyáron hozta létre a kormány, amelybe idénre 600, jövő évre 700 milliárd forintot különített el, igaz éppen ma újra megerősítette Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy december elejére újragyúrják a 2023-as büdzsét.

Így a friss energiaárak mentén számolják újra, hogy a rezsicsökkentési alapba mennyi pénz kellhet jövőre, pontosabban azt gondolják majd újra, hogy januártól milyen szabályrendszer mentén haladjon tovább a gázpiaci rezsicsökkentés és ahhoz milyen összegű támogatás kell a rezsivédelmi alapon keresztül. A 100 euró/MWh körülre szakadó gázár mellett (ami 430 forint körüli köbméter árat ad ki) már felmerülhet a kérdés, hogy esetleg januártól csökkenhet az átlagfogyasztás feletti részre a 752,5 forintos gázár a lakosságnak.

Közben ez ellen hat az, hogy a 102 forinton a lakosságnak eladott gázt még mindig bő négyszeres áron kell beszereznie az MVM-nek, ami így még mindig jelentős veszteséggenerálást is jelent. Emiatt lehetett szükséges a most kiutalandó 157,5 milliárd forint és ilyen piaci adottságok mellett kell a következő hetekben végiggondolnia a kormánynak a számokat, a gázpiaci rezsicsökkentés 2023-ra vonatkozó szabályrendszerét.

lakossagi piaci gazar22

Címlapkép forrása: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Benzinkút