Előfizetői tartalom

Kiderült: csökkent az orosz gázfüggőségünk és 6-10%-os kedvezményt kaphatunk a tőzsdei gázárhoz képest

Miután pénteken reggel az árstopok kiterjesztése mellett arról is beszélt Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban, hogy a 15 éves magyar-orosz gázszerződés a tőzsdei árakhoz igazodik és a gázárak nagy esése után később újbóli emelkedés várható, megjelent ma a KSH Statisztikai Szemlében egy tanulmány „Az importföldgáz-árakról tényszerűen” címmel.

A 100. évfolyam 10. számában megjelent tanulmányban a három szerző, Kovalszky Zsolt – Morva Attila – Ilyésné Molnár Emese, röviden bemutatja a magyar gázimport főbb folyamatait, így például azt, hogy a tavaly január-október közötti átlagosan 75%-ról idén február-július között 59%-ra csökkent az Oroszországból származó import súlya.

csökkent tehát az oroszországtól való gázfüggőségünk, igaz ahogy a szerzők fogalmaznak: az arány „még mindig rendkívül jelentősnek tekinthető".

Az alábbi ábrán egyrészt az látszik, hogy tavaly január-október között havonta összesen mintegy 700-900 millió köbméternyi gáz érkezett az országba és ebből az orosz importsúly 70-80% körül hullámzott. Másrészt az is látszik, hogy amint kifutott a régi orosz hosszútávú szerződés és 2021. szeptembertől a helyébe lépett az új szerződés, és ahogy addigra már magas szintre töltődtek a gáztárolók, úgy esett vissza novembertől a téli hónapokra az orosz importunk. Ezzel párhuzamosan viszont megugrott az Ausztria, illetve Ukrajna felőli behozatalunk (a második és harmadik legmagasabb importirányunk). Aztán idén februártól újra megugrott az orosz gázimportunk, de annak havi volumene átlagosan már csak 375 millió köbméter volt (ld. alábbi második ábra), emiatt pedig az orosz importsúlyunk jellemzően 55-65% körülre csökkent.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés