Előfizetői tartalom

Nyakunkon a tél, lesz-e elég gáz Magyarországon a háború árnyékában?

A november 1-re kötelezően előírt gázbetárolási minimumszintet közel 50%-kal sikerült túlszárnyalni Magyarországon és a fogyasztásarányos betárolás terén is a harmadik legmagasabb a magyar érték az uniós tagállamok között – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteki közleményéből és a Portfolio friss vizsgálatából. A kedvező gázbetárolási helyzet ismertetése mellett bemutatunk két olyan ábrát is, ami azt üzeni, hogy az elmúlt években álltunk már jobban is ezidő tájt. Ezzel együtt is összességében nyugodtan várhatjuk a telet, legalábbis ha a betárolt gázmennyiségre tekintünk, mert azzal tavasz végéig akkor is ki tudnánk húzni, ha holnaptól esetleg se a gázimportra, se a magyar kitermelésre nem számíthatnánk.

A hazai földgáztárolók töltöttsége november 1-jére elérte az 5,38 milliárd köbmétert, azaz az összkapacitáshoz képest 85%-os volt a töltöttségi arány, és a betárolt mennyiség félmilliárd köbméterrel meghaladta a tavaly november eleji értéket is. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: a magyar töltöttségi görbe éven belül teljesen más alakot vett fel, mint az elmúlt tíz évi átlag,

így a mostani 85% körüli arány is sokkal magasabb az ilyenkor "szokásos" 68%-nál.

magyar tarolok osszesen221104

Mivel Magyarországon az egyik legnagyobb az összesített gáztárolói kapacitás (6,33 milliárd köbméter) és azt is nagyon magasra sikerült feltölteni, így sokkal kifejezőbb az, hogy mindez a gázmennyiség mire lehet elegendő egy esetleges téli gázszállítási krízis mellett. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: a most föld alatt pihenő gázmennyiség a tavalyi éves országos gázfogyasztásnak csaknem az 55%-ára elegendő, és ez érdemben magasabb, mint az elmúlt tíz évi ilyenkori átlag (46%).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés