Előfizetői tartalom

Díjakat fagyaszt be a kormány a rezsicsökkentés megvédése érdekében – Ez mit jelent?

A lakossági rezsicsökkentett áram- és gázár megvédése érdekében arról döntött a kormány, hogy a jelenlegi szintekről nem emelkedhetnek tovább a rendszerhasználati díjak 2023-ban – jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. Alábbi cikkünkben röviden elmagyarázzuk a bejelentés lényegét és hátterét.

Mi a bejelentés lényege?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a lakossági (egyetemes) árampiacon rögzíti a kormány a most érvényes szinten a rendszerhasználati díjakat azért, hogy a magas piaci árkörnyezet (amely mellett a hálózati veszteséget pótolni kell, lásd alább) ellenére is meg tudja védeni a rezsicsökkentett áramárat. Azt is hozzáfűzte azonban, hogy ugyanez a rendszerhasználati díjbefagyasztás a lakossági gázpiacon is érvényes lesz, igaz megjegyezte, hogy a kiegyenlítő energiát lényegében onnan szerzi be a kormány (ami a megújuló energiahordozók rugalmas termelése és az ettől bizonyos időpontokban eltérő áramfelhasználási igényekből fakad).

A tárcavezető több újságírói kérdésre, amelyek azt firtatták, hogy januártól lehet-e gázár-, illetve áramár csökkenés az elmúlt hetekben bekövetkezett piaci áresés tükrében, azt sugallta, hogy ez nem igazán várható például a gáznál az átlagfogyasztás feletti 752,5 forintos köbméterenkénti ár esetén. Azzal indokolta ezt, hogy a mostanra leesett piaci gázár még mindig jóval magasabb, mint amennyiért a rezsicsökkentés keretében a gázt értékesítenie kell azt az állami szolgáltatónak a lakosság felé, ráadásul a jövő évi határidős gázárak magasabbak, és a gáz-, illetve árampiaci rezsicsökkentés fenntartása összességében 1500-2000 milliárd forintos veszteséget okozhat az államnak. Ezzel Gulyás lényegében megerősítette a Portfolio múlt heti elemzésének számításait és főbb üzeneteit:

Gulyás Gergely fentivel összefüggő párhuzamos bejelentése az volt: azért, hogy a rendszerhasználati díj emelésének jövő évi blokkolása ne jelentsen elviselhetetlen terhet az érintett szereplőknek, ezért a kiegyenlítő energiapiacon (lényegében a gázerőművektől vásárolt energia esetén) extraprofit adót ró ki a kormány a tetemes nyereségre tekintettel, hogy abból idén és jövőre is mintegy 40-40 milliárd forintnyi bevételre tegyen szert. Bár nem fejtette ki, de ez feltehetően a friss uniós döntésekkel függ össze (a fosszilis iparág bőséges nyereségére ki lehet róni extraprofitadót) és a befolyó összeg feltehetően az áram- és gázpiaci elosztó cégekhez kerül, amelyek a rendszerhasználati díjak emelésének blokkolásán keresztül nem tudják a megemelkedett költségeiket fedezni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés