Előfizetői tartalom

Díjakat fagyaszt be a kormány a rezsicsökkentés megvédése érdekében – Ez mit jelent?

Weinhardt Attila
A lakossági rezsicsökkentett áram- és gázár megvédése érdekében arról döntött a kormány, hogy a jelenlegi szintekről nem emelkedhetnek tovább a rendszerhasználati díjak 2023-ban – jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. Alábbi cikkünkben röviden elmagyarázzuk a bejelentés lényegét és hátterét.

Mi a bejelentés lényege?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a lakossági (egyetemes) árampiacon rögzíti a kormány a most érvényes szinten a rendszerhasználati díjakat azért, hogy a magas piaci árkörnyezet (amely mellett a hálózati veszteséget pótolni kell, lásd alább) ellenére is meg tudja védeni a rezsicsökkentett áramárat. Azt is hozzáfűzte azonban, hogy ugyanez a rendszerhasználati díjbefagyasztás a lakossági gázpiacon is érvényes lesz, igaz megjegyezte, hogy a kiegyenlítő energiát lényegében onnan szerzi be a kormány (ami a megújuló energiahordozók rugalmas termelése és az ettől bizonyos időpontokban eltérő áramfelhasználási igényekből fakad).

A tárcavezető több újságírói kérdésre, amelyek azt firtatták, hogy januártól lehet-e gázár-, illetve áramár csökkenés az elmúlt hetekben bekövetkezett piaci áresés tükrében, azt sugallta, hogy ez nem igazán várható például a gáznál az átlagfogyasztás feletti 752,5 forintos köbméterenkénti ár esetén. Azzal indokolta ezt, hogy a mostanra leesett piaci gázár még mindig jóval magasabb, mint amennyiért a rezsicsökkentés keretében a gázt értékesítenie kell azt az állami szolgáltatónak a lakosság felé, ráadásul a jövő évi határidős gázárak magasabbak, és a gáz-, illetve árampiaci rezsicsökkentés fenntartása összességében 1500-2000 milliárd forintos veszteséget okozhat az államnak. Ezzel Gulyás lényegében megerősítette a Portfolio múlt heti elemzésének számításait és főbb üzeneteit:

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái