Előfizetői tartalom

Ijesztő előrejelzés érkezett: 2023-ban is velünk marad a sokkoló drágulás

Portfolio
Kellemetlen meglepetést okozott az októberi inflációs adat, az alapvető áremelkedési trendek kedvezőtlen folyamatokról tanúskodnak, ami alapján a kilátások is egyre komorabbak. Ezek alapján az OTP Bank elemzői pénteken kiadott friss előrejelzésükben már azzal számolnak, hogy jövőre az átlagos infláció 17,5% lesz.

Szerdán jelent meg a friss októberi inflációs adat, amely meghaladta az elemzők várakozását és a részletes számok is inkább kedvezőtlen pénzromlási folyamatokat mutatnak.

Az OTP Bank elemzői a pénteken kiadott értékelő anyagukban arra mutattak rá, hogy minden alapvető inflációs mutató a további gyorsulás irányába mutat. Az általuk számított szűrt inflációs mutató (amely figyelmen kívül hagyja a nagyon változékony tételek árváltozását és a kormányzati intézkedések hatását) 20,3%-ról 21,9%-ra gyorsult.

A nem gázalapú energia árának emelkedése okozott részben meglepetést (szén, brikett, tűzifa), azonban a szolgáltatások, az alkoholtermékek és a feldolgozott élelmiszerek árának változása szintén meglepő mértékű volt az elemzők számára.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés