Előfizetői tartalom

Milyen legyen a jövő magyar adórendszere? Radikális javaslatok születtek

Milyen a jó állam? Sok vagy kevés állami beavatkozásra van szükség? Milyen az ideális adórendszer és hol tart ehhez képest Magyarország? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az Egyensúly Intézet legújabb szakpolitikai javaslata. Az anyag bemutatása kapcsán kerekasztalbeszélgetést szerveztek szerdán, ahol radikális javaslatok is elhangzottak a magyar adórendszerrel és a gazdaság fehérítésével kapcsolatban.

Milyen a jó állam? Mennyire kell beleavatkoznia az életünkbe?

Több ezer éve nagyjából változatlan, amit a jó államról gondolunk, az emberek azt akarják, hogy az állam a problémáikat hatékonyabban oldja meg, mint ha be sem avatkozna – mondta a beszélgetés indításaként Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója. A legfontosabb viták arról szólnak, mennyire kell beavatkoznia az államnak az emberek életébe, mikor tud hatékony lenni az állami szerepvállalás.

Az elmúlt években globálisan megfigyelhető folyamat, hogy az állam egyre több feladatot vesz át, egyre inkább beavatkozik az emberek életébe. Jó példa erre az alanyi jogon járó juttatás, ami az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány idején történt, korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy alapvetően konzervatív, jobboldali politikai vezetés ilyen döntést hozzon – emelte ki Boros.

Az állam nagyobb szerepét részben a külső körülmények indokolták, sok olyan sokk történt, ami ebbe az irányba indította el a világot, kezdve a koronavírussal, majd a háború és az energiaválság – mondta Palócz Éva. A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint az állam szerepét illetően vannak regionális különbségek, Közép-Kelet-Európában kulturálisan, tradicionálisan a GDP 35-40%-ának megfelelő az állami elvonás mértéke, ebből nehéz kilépni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés