Előfizetői tartalom

Meg fogunk lepődni: most még nagyon fáj az infláció, de később hálásak leszünk neki

Húsbavágó inflációt tapasztalnak Magyarország és Európa többi országának lakosai, az emelkedő árak visszavetik a fogyasztást. A vállalatok számára is fájdalmas az infláció, a költségek emelkedésén túl megnehezíti a tervezést, bizonytalanná teszi a kilátásokat. Az árstabilitás elérése mindenkinek az érdeke, nehéz elképzelni, hogy az ilyen magas inflációnak van pozitív hatása is. Pedig van: az árak ilyen szintű emelkedése elinflálja az adósságot, ez pedig a koronavírus-válságban jócskán eladósodott országok számára kapóra jön. Persze csak akkor, ha tényleg érvényesül ez az elméleti közgazdasági összefüggés a gyakorlatban is.

Minden területen fájdalmat okoz az infláció Az infláció hatását mindannyian napi szinten a bőrünkön érezzük, az áremelkedéssel a jövedelmek nem tudják tartani a lépést. Az eurózóna inflációja már bőven két számjegyű, októberben 10,6%, novemberben 10% volt az áremelkedés éves mértéke. Ekkora inflációra a valutaövezet rövid története során egyszer sem volt példa...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés