Előfizetői tartalom

Meg fogunk lepődni: most még nagyon fáj az infláció, de később hálásak leszünk neki

Zsoldos Ákos
Húsbavágó inflációt tapasztalnak Magyarország és Európa többi országának lakosai, az emelkedő árak visszavetik a fogyasztást. A vállalatok számára is fájdalmas az infláció, a költségek emelkedésén túl megnehezíti a tervezést, bizonytalanná teszi a kilátásokat. Az árstabilitás elérése mindenkinek az érdeke, nehéz elképzelni, hogy az ilyen magas inflációnak van pozitív hatása is. Pedig van: az árak ilyen szintű emelkedése elinflálja az adósságot, ez pedig a koronavírus-válságban jócskán eladósodott országok számára kapóra jön. Persze csak akkor, ha tényleg érvényesül ez az elméleti közgazdasági összefüggés a gyakorlatban is.

Minden területen fájdalmat okoz az infláció Az infláció hatását mindannyian napi szinten a bőrünkön érezzük, az áremelkedéssel a jövedelmek nem tudják tartani a lépést. Az eurózóna inflációja már bőven két számjegyű, októberben 10,6%, novemberben 10% volt az áremelkedés éves mértéke. Ekkora inflációra a valutaövezet rövid története során egyszer sem volt példa...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái