Előfizetői tartalom

Ma jöhet egy kormányrendelet, ami durván megrostálhatja a rengeteg naperőművi projekt tervet

Aggódva hívott fel tegnap este egy befektető, hogy a piaci pletykák szerint ma megjelenik egy kormányrendelet, amely azt fogja előírni, hogy MW-onként akár 20 millió forintot be kell fizetnie a naperőművi projektet akár évek óta tervező befektetőknek néhány napon belül, amely kötelezettség durva rostálást okozhat az ilyen projektek körében – kezdte a mai Szolár Konferencia nyitóelőadását Kiss Ernő. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke sürgette, hogy az egész naperőművi szakmában fontos lenne a transzparencia és a kiszámíthatóság, mert a zöld átállás és a nagyfokú magyarországi áramimport miatt fontos lenne a naperőművi kapacitások fokozása, miközben a mostanra kialakított szabályozási környezet gyakorlatilag a teljes szektort leállítja.

Az elmúlt években a naperőművi kapacitások felfutásával párhuzamosan rendkívül nagy mértékű további kapacitásokra jelentettek be terveket a különböző befektetők, a Portfolio információi szerint ezek együttes mérete 2020-ra mintegy 22 GW-ra ugrott (!), és azóta is mintegy 20 GW-nyi projekt megvalósítását mérlegelik/tervezik a különböző befektetői körök. Kiss Ernő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés