Előfizetői tartalom

Kiderült, mennyit tudtak spórolni az áramon a magyarok novemberben

Novemberben 7,1 százalékkal volt kisebb Magyarország teljes bruttó villamosenergia-felhasználása, mint 2021 hasonló időszakában - derül ki az átvitelirendszer-irányító honlapján található információkból.

A MAVIR háztartási méretű (HMKE) naperőművek adatait nem tartalmazó előzetes statisztikája szerint 2022 11. hónapjában összesen 3817,7 GWh volt az ország áramfogyasztása, szemben az egy évvel korábbi 4111,2 GWh-val. Ahhoz, hogy ennél alacsonyabb novemberi áramfogyasztási értéket találjunk, egészen 2016-ig kell visszamennünk, amikor 3800,2 GWh volt a felhasználás.

novemberi villen fogyasztás

Az idei év eddig eltelt részében így összesen 41 757,5 GWh volt az országos bruttó felhasználás a hazai villamosenergia-rendszerben, ami közel 2 százalékkal alacsonyabb a 2021. január-novemberi időszak vonatkozó értékénél (42 585,4 GWh). Ha azonban a HMKE-k és egyéb saját célra termelő erőművek becsült termelését is beleszámítanánk, éves összevetésben valószínűleg még mindig növekedést mutatna a fogyasztási adat. (A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) később számolja ki az ezen erőművek becsült termelésével kiegészített tényleges végleges éves energiaigényt.)

első kilenchavi villen fogyasztás

A fogyasztást nagymértékben befolyásoló országos havi középhőmérséklet 6,4 Celsius-fok novemberben az Országos Meteorológia Szolgálat adata szerint, 0,4 fokkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez csak részben magyarázza a felhasználás éves összevetésű csökkenését, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy 2017 és 2018 novemberében úgy fogyasztott több áramot Magyarország, hogy a havi átlaghőmérséklet jóval magasabb volt, mint az előző hónapban (7,5, illetve 8,9 Celsius-fok). Az áramfogyasztás idén június óta tartó folytatódó visszaesését vélhetően elsősorban a piaci és hatósági "rezsicsökkentett" villamosenergia-árak emelkedése okozza, a feltételezhetően a vállalatokat és a lakosságot is érintő negatív trend pedig annak ellenére is egyértelmű, hogy a földgázról villamos energiára való átállás mindkét körben erősíti az elektrifikációs trendet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés