Előfizetői tartalom

Nagyon elhittük, hogy véget ér a jegybanki terror - de lehet, hogy sírás lesz a vége

Ritka módon egymást követő napokon tartja kamatdöntő ülését a világ két legnagyobb jegybankja, az amerikai Fed és az Európai Központi Bank. Mindkét esemény fontos, a jegybakok ugyanis bejelenthetik a kamatemelési tempó lassítását, a kamatpálya jövő év elején várható tetőzését, ezzel pedig a 2022-es óriási emelések után új fejezet nyílhat a nyugati monetáris politikában. Nem véletlen, hogy a piac is optimista, a fojtogató dollárerősödés már a múlté. Csakhogy van egy kis bökkenő: egyáltalán nem biztos, hogy ennyire rózsás a helyzet, és erről már ma is meggyőződhetünk.

Vége a nyomasztó Fed-terrornak? Ma tartja idei utolsó kamatdöntését a Fed, amelyen idén nyolcadszor emelheti meg az irányadó kamatot. Mérföldkőnek tekinthető a mai esemény, a jegybank ugyanis minden bizonnyal ma fog lassítani a kamatemelési tempón: az előző négy ülésén zsinórban 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, ma a piaci várakozások szerint 50 bázisponttal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés